Bioanalytiker i kommunen: Mød Dorte Jensen fra Odense

På rehabiliteringscenteret Lysningen laver bioanalytiker Dorte Jensen alt fra blodprøver til sang og højtlæsning for patienterne. At blodprøverne tages på stedet, sparer både kommune og region penge.

Nyhed

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist 

"Så kommer der lige et lille prik,”

siger bioanalytiker Dorte Jensen til patient Enid Hansen, der får taget blodprøver en gang om ugen. Enid sidder ved vinduet ud mod altanen, roligt med sit tæppe på skødet. Det er hun i gang med
at hækle til Rumæniens-hjælpen.

Lynhurtigt er Dorte Jensens tiende og sidste blodprøve for i dag overstået her på Lysningen, et rehabiliteringscenter i Odense for 64 patienter i alderen cirka 25-105 år med blandt andet demens, hjerneskader, frakturer og kritisk sygdom.

Patienterne er her, typisk fordi de er for svage til at komme hjem efter hospitalsophold. Nogle kommer direkte fra hjemmet, henvist af egen læge, og andre venter på plejehjemsplads.

Som navnet på stedet antyder, befinder vi os lige i skovkanten, men symbolikken om ”bedring” er også en nærliggende tanke. I hvert fald lysner det for snart 90-årige Enid Hansen, der er på centeret på grund af tre revner i hoften.


”Jeg faldt pladask på gulvet i køkkenet. Det er ikke sådan, når man er klodset. Jeg glæder mig til at kunne støtte på begge ben igen og komme hjem. Men jeg har det godt her. De er flinke og rare alle sammen,” siger Enid Hansen.

Bedre for økonomi og patienter

Blodprøver er en af Dorte Jensens faste formiddagsrutiner. Hun tager mellem 1 og 15 om dagen på sin firedages arbejdsuge – i gennemsnit cirka 100 prøver om måneden. Og det er noget, som kan mærkes på økonomien i kommunen og regionen.

De sparer mindst 50.000 kroner om måneden i transportudgifter ved, at patienterne ikke skal af sted til egen læge eller sygehus for at få taget blodprøver (se faktaboks vedr. beregninger i fagbladet).

For patienterne er det også en kæmpe fordel i forhold til deres ofte svage helbred.

"Det betyder utroligt meget. Du drømmer ikke om, hvor opslidende det er for patienterne – og for personalet – at få dem op, gøre dem klar og færdige 1 time før afhentning. Og patienterne er FULDSTÆNDIG udkørte, når de kommer tilbage efter 3-8 timer, så de bruger en masse tid på at komme sig bagefter."

"Jeg mener bestemt, at der er et behov for bioanalytikere til at tage blodprøver og andet, for det fremmer da helbredelsen, jo færre gange en patient skal ud at køre," siger 62-årige Dorte Jensen.

Hun fortæller, at der findes en mobilordning i kommunen, hvor en bioanalytiker eller sygeplejerske kører ud og tager blodprøver, men de har ikke tid til at nå Lysningens mange blodprøver.

DORTES ARBEJDSOPGAVER

  • Blodprøvetagning
  • Forsendelse og gennemgang af prøvesvar.
  • Synger med – og læser højt for – patienterne, gerne af forfatteren Carl Erik Soyas satiriske fortællinger.
  • Ansvar for indkøb/depot af sygeplejeartikler,
  • Passer reception
  • Hjælper personale med pc
  • Arrangerer gudstjenester, luciaoptog, gymnastik og teater med nabobørnehaven.
  • Følger borgere til sygehus
  • Tager med nogle ud for at se på ny bolig (plejehjem).
  • Og så har hun fået sat en topersoners sofacykel i stand og kører af og til på tur med en borger.