Bioanalytiker bliver professor - som den første nogensinde

Bioanalytiker Cecilia Ramlau-Hansen er netop blevet professor i reproduktionsepidemiologi ved Aarhus Universitet - som den første bioanalytiker nogensinde.

Nyhed
Skrevet af
Kirsten Gregers Jørgensen, journalist
Professor-Cecilia-Ramlau-Hansen_RED-web

Det lå ikke i kortene at blive professor, dengang bioanalytiker Cecilia Ramlau-Hansen som næsten nyuddannet fik job som forskningsbioanalytiker ved Center for Clinical and Basic Research i Aalborg.

Men hun fik smag for forskning, og i dag kan hun smykke sig med den fineste titel i kongeriget inden for den akademiske verden: Professor.

Og dermed bliver hun også den første bioanalytiker nogensinde, som kan skrive den titel på sit cv.

Som professor i reproduktionsepidemiologi undersøger hun forskellige faktorer, der kan påvirke det reproduktive helbred, herunder sædkvalitet, infertilitet og pubertetsudvikling.

Danmark blandt de førende i verden 

I forskningen bruger hun epidemiologiske og statistiske metoder til at finde resultater inden for et felt, hvor Danmark er blandt de førende i verden, fortæller hun.

”Jeg synes, at det er helt fantastisk, at jeg kan være med til at videreudvikle reproduktionsepidemiologien i Danmark. Vi har en virkelig god position internationalt, og jeg er glad og ydmyg over for at kunne være med til at fastholde det høje niveau."

"Samtidig synes jeg også, at det er et utrolig vigtigt område, som vedrører og har stor betydning for mange personer. Så jeg er rigtig glad for at kunne være med til at finde årsager til for eksempel dårlig sædkvalitet og være med til at forebygge det,” siger Cecilia Ramlau-Hansen.

Spring ud i det

Selv om det ikke var planen at blive professor, indså Cecilia Ramlau-Hansen tidligt, at hun ville gå videre ad forskningsvejen. Hun ville gerne være med til selv at designe og planlægge videnskabelige undersøgelser samt analysere, skrive og formidle forskningsresultaterne.

Som 31-årig og etableret med familie sprang hun derfor ud i tilværelsen som studerende og tog den sundhedsfaglige kandidatuddannelse ved Aarhus Universitet, som er en tværfaglig kandidatuddannelse rettet mod sundhedsprofessions-bachelorer. Siden gik det slag i slag – og godt hjulpet på vej af opmuntrende mentorer endte hun altså som professor.

”Jeg vidste på ingen måde, at jeg skulle nå hertil. Men jeg har altid godt kunnet lide nye udfordringer. Jeg elsker at nå mine mål – og sætte nogle nye,” griner Cecilia Ramlau-Hansen, der nu er blevet 44 år.

Hun opfordrer alle sine bioanalytikerkollegaer til at gøre noget ved det, hvis man går med drømme om at bygge videre på bioanalytikeruddannelsen.

”Hvis man har lyst til at læse videre og tage en kandidatuddannelse, så skal man bare springe ud i det. Den åbner mange veje. Hvis man har lyst til at få andre arbejdsopgaver og være med til at løfte faget, så er det en rigtig god idé. Selv om bioanalytikerne ikke er den største faggruppe på den sundhedsfaglige kandidatuddannelse, så er vi bestemt meget kvalificerede og kan bidrage med en masse,” siger hun.

Underviser og studieleder

I dag er hun selv studieleder på den sundhedsfaglige kandidatuddannelse ved Aarhus Universitet samt på kandidatuddannelsen i optometri og synsvidenskab, som er en helt ny uddannelse. Desuden underviser hun i epidemiologi og har også bl.a. master-, speciale- og ph.d.-studerende.

Hun forventer, at hendes tiltrædelsesforelæsning som professor bliver til efteråret 2014. Så vidt Cecilia Ramlau-Hansen ved, er der kun to professorer inden for reproduktionsepidemiologi i Danmark, hvoraf hun altså er den ene. 

VEJEN TIL PROFESSOR

  • ​Uddannet hospitalslaborant fra Gentofte Hospital 1995
  • Ansat som forskningsbioanalytiker ved Center for Clinical and Basic Research, Aalborg, 1996-2001
  • Sundhedsfaglig kandidatuddannelse ved Aarhus Universitet 2001-2004. Skrev speciale i reproduktionsepidemiologi.
  • Ph.d.-studier i medicin inden for reproduktionsepidemiologi ved Aarhus Universitet 2004-2007
  • Ophold på UCLA (University of California, Los Angeles), hvor hun bl.a. fulgte kurser i epidemiologi, 2006-2007
  • Postdoc og underviser ved Aarhus Universitet (lægestuderende, studerende på den sundhedsfaglige kandidatuddannelse og ph.d.-studerende) 2007-2010
  • Lektor i epidemiologi ved Aarhus Universitet 2010-2014
  • Professor i reproduktionsepidemiologi ved Aarhus Universitet juni 2014
  • Siden 2012 studieleder og studienævnsformand for den sundhedsfaglige kandidatuddannelse, og siden 2014 studieleder for kandidatuddannelsen i optometri og synsvidenskab, begge Aarhus Universitet
  • Er også Aarhus Universitets repræsentant i uddannelsesudvalget for bioanalytikeruddannelsen på VIA University College, Århus.

Du kan læse mere om Cecilia Ramlau-Hansens forskning her. 

Særligt benyttede sider på dbio.dk