Tre ud af fire får svar på coronatest indenfor 24 timer: ”Jeres indsats er afgørende”

Danske Regioner arbejder på at styrke test- og analysekapaciteten for covid-19. Status er, medarbejderne i regionerne i den seneste uge har udført og analyseret mere end 12.000 coronatests om dagen. Tre ud af fire får svar på deres test indenfor 24 timer.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, journalist​​​​​​​
_MG_2398

Vi ville ikke kunne lykkes med denne strategi uden de mange bioanalytikere, som hver dag sørger for, at vi kan levere hurtige og pålidelige testsvar, og det vil jeg gerne sige stor tak for,” siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose. Pressefoto: René Odgaard, Region Syddanmark

Tallene taler sit ulidelige klare sprog. Coronaepidemien er på vej tilbage, efter nogle uger med faldende smittetal, er det igen begyndt at gå den forkerte vej. Specielt lokale udbrud som det i Aarhus og Ringsted får coronavirus til at brede sig.

I uge 33 blev der udført ikke færre end 89.955 test for covid-19 - alene i sundhedssporet. Bioanalytikerne har i den seneste uge udført og analyseret i gennemsnit mere 12.000 coronatests om dagen ifølge Statens Serum Institut, og tre ud af fire får svar på deres test indenfor 24 timer, oplyser Danske Regioner.

”Det er en hjørnesten i den danske corona-strategi at teste rigtig mange hver dag – både på hospitaler, i de hvide telte og i de mobile testenheder. Vi ville ikke kunne lykkes med denne strategi uden de mange bioanalytikere, som hver dag sørger for, at vi kan levere hurtige og pålidelige testsvar, og det vil jeg gerne sige stor tak for,” siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, til dbio.dk.

Flere bioanalytikere på laboratorierne

Danske Regioner arbejder for at styrke test- og analysekapaciteten for covid-19 og har løbende kontakt med fagforeningen Danske Bioanalytikere. Formanden for bioanalytikerne, Martina Jürs, er glad for Danske Regioners indsats og lydhørhed.

”Vi ved, at der bliver ansat flere bioanalytikere på laboratorierne, der indkøbes nyt analyseudstyr, og man kæmper benhårdt for at sikre forsyningen af reagenser og utensilier, som er helt afgørende for at holde analysemaskinerne i gang,” siger Martina Jürs, der fortæller, at oplæring af nye medarbejdere kræver en stor indsats af specielt de erfarne bioanalytikere, som allerede længe har trukket  et stort læs i forhold til covid-19 analyserne.

Der er blevet og bliver fortsat ansat nye bioanalytikere og andet personale på de klinisk mikrobiologiske afdelinger landet over. Flere end 100 er allerede ansat og stadig flere kommer til, oplyser Danske Regioner.

​Stephanie Lose: ”Jeres indsats er afgørende”

”Der er travlt ude på laboratorierne for tiden, og jeg ved godt, at det kan være hårdt for den enkelte medarbejder. Derfor arbejder vi målrettet på at finde mere langtidsholdbare løsninger, som kan lette hverdagen for medarbejderne, fx ansættelse af flere medarbejdere og mere brug af automatiseret udstyr. I skal vide, at jeres indsats er afgørende for at hjælpe Danmark sikkert gennem denne sundhedskrise,” siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, til dbio.dk.

antal-covid-19-test-pr-uge-33

Før sommerferien nedsatte Danske Regioner en arbejdsgruppe på tværs af alle regionerne, som skal udarbejde anbefalinger til ”en robust diagnostisk testkapacitet fra og med efteråret 2020”. Rapporten har fokus på de klinisk mikrobiologiske afdelinger på landets hospitaler, men også andre afdelinger skulle også være omfattet. Rapporten er endnu ikke offentliggjort, men i Danske Bioanalytikere ser man frem til at læse rapporten.

”Vi glæder os til at se rapporten fra Danske Regioner, som skal klarlægge, hvordan vi undgår at stå i situationen som i foråret, hvor der var alt for få medarbejdere og for lidt analysekapacitet til at løse en kæmpe samfundsopgave, derfor er vi også glade for at Danske Regioner nu går foran og ser på, hvordan vi gøre testkapaciteten mere robust og bioanalytikernes arbejdsliv mere bæredygtigt på tværs af specialer,” siger Martina Jürs.

Styrket test- og analysekapacitet

  • Der er ansat mere end 100 nye bioanalytikere og andet personale på laboratorierne. Både vikariater og fastansættelser
  • De fleste bioanalytikere har holdt sommerferie på grund af færre prøver og nyansættelser
  • Tre ud af fire testede borgere fik svar på deres coronatest inden for 24 timer i uge 32. 95 procent af de testede i uge 32 fik svar inden for 29 timer.
  • Der er igangsat oplæring og uddannelse af nye medarbejdere i PCR-analyse for covid-19
  • Flere midler er tilført laboratorierne til indkøb af udstyr, ansættelser med mere
  • Der er indkøbt, opsat og valideret nyt fuldautomatisk analyseudstyr på flere klinisk mikrobiologiske afdelinger
  • Samarbejde med blandt andet Novo Nordisk og Danmarks Tekniske Universitet aflaster sundhedssporet med flere tusinder analyser dagligt
  • Igangsat arbejde i regionerne om yderligere ”robustgørelse” af analysekapaciteten
  • Flere nyansættelser er på vej flere steder
  • Fortsat mangel på reagenser og utensilier til analyseudstyr nogle steder
  • 42 nye pladser på bioanalytikeruddannelsen fordelt på tre professionshøjskoler
Kilde: Danske Regioner, Novo Nordisk, DTU, rundspørge til de klinisk mikrobiologiske afdelinger, Uddannelses- og forskningsministeriet

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk