OK21: Mindre lønnedgang i staten udsættes til marts

Efter nytår blev det meldt ud, at alle statsansatte skulle gå 0,25 % ned i løn fra 1. februar 2021. Men pga. en regnefejl sættes det nu foreløbig i bero. Nu forhandles der på livet løs for en ny overenskomst, hvor lønnen stiger allerede 1. april 2021.

Nyhed
Skrevet af
Toke Hørsted Jensen, konsulent​​​​​​​​​​​​​​​​ og Tina Groth-Andersen, konsulent
149379_OK-21_facebook_cover

Kort efter nytår stod det klart, at alle statsansatte, bl.a. 155 bioanalytikere i staten, skulle sættes 0,25 % ned i løn fra den 1. februar 2021. 

Det skyldes den såkaldte reguleringsordning, der sikrer, at lønnen stiger parallelt i det private og det offentlige. De private lønninger er ikke steget så meget som forventet under Covid-19, hvilket betyder at reguleringsordningen udmønter mere negativt end forventet – og mere end, hvad der var aftalt ved OK18, at lønnen skulle stige 1. februar 2021. 

Fejl i tal fra Danmarks Statistik

Nu viser det sig, at Danmarks Statistik har begået fejl i de lønudviklingstal, som reguleringsordningen beregnes på. Den negative regulering slår tidligst igennem i marts, hvor lønnen fra februar så bliver efterreguleret. 

Vi ved ikke, hvornår de rette tal foreligger, men fejlen ændrer næppe på en negativ udmøntning. Ifølge vores meldinger tror vi på, at det vil betyde enten status quo eller en smule mindre negativ regulering.

OK21 med fuld damp

Ved de statslige overenskomstforhandlinger forhandles lige nu om de vilkår, der gælder for alle statsansatte, bl.a. hvor meget lønnen skal stige og hvor længe overenskomsten skal gælde:

”Jeg kan godt forstå, at ingen har lyst til at blive sat ned i løn. Da vi aftalte ny overenskomst i 2018, havde ingen af os regnet med, at der kom en pandemi, og at Covid-19 ville skabe en så brat opbremsning af den private lønudvikling. Nu er målet, at vi aftaler en ny overenskomst, hvor lønnen stiger allerede den 1. april 2021, så lønnedgangen som minimum modsvares allerede efter få uger”, siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere. 

Danske Bioanalytikere er repræsenteret af CO10 ved de statslige forhandlinger. Der forhandles også om kompetenceudvikling og andre krav som fx en fritvalgsordning og seniorer, som har fyldt blandt kravene fra dbio’s medlemmer i staten.  

Særligt benyttede sider på dbio.dk