Rammen for OK24 er på plads

Efter marathonforhandlinger er en ny overenskomst for statsansatte på plads med en økonomisk ramme på 8,8 procent over to år og mere fleksibilitet til den enkelte.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, journalist og digital redaktør og Tina Groth-Andersen, forhandlingsleder OK24
Martina portræt OK24

“Jeg ved godt, at det ikke er alle, der vil juble over den her aftale, fordi den ikke fuldt ud retter op på reallønstabet for den forrige periode, men vi er på vej,” siger dbio-formand Martina Jürs. 

Efter flere dages intensive forhandlinger i Finansministeriet landede der søndag et forlig mellem arbejdsgiverne og fagforeningerne på statens område, hvor dbio er repræsenteret gennem organisationen CO10, hvor dbio-formand Martina Jürs har en plads i bestyrelsen. 

“Jeg ved godt, at det ikke er alle, der vil juble over den her aftale, fordi den ikke fuldt ud retter op på det reallønstab, mange har oplevet i de seneste år, men vi er på vej. Ved overenskomstforhandlinger ser man altid fremad, og så kan reguleringsordningen rette noget op bagudrettet i forhold til lønnen i det private, men ikke det hele. Derfor er jeg tilfreds med, at rammen denne gang er højere end, hvad man forventer priserne stiger i den kommende periode," siger formanden for Danske Bioanalytikere, Martina Jürs, og fortsætter:

"Rammen på 8,8 procent over to år ligger over det, vi har forhandlet hjem de sidste par gange, og det er lykkedes at få den største stigning på 5,9 procent mere i løn allerede 1. april 2024.”

Ekstra forhandling i 2025

Parterne har også aftalt en ekstraordinær forhandling ved udgangen af 2025. Forhandlingen skal sikre, at det efterslæb, som de statsansatte kom ind med i OK24 i forhold til den private lønudvikling, senest i slutningen af 2025 bliver udlignet. Hvis der er ubalance, vil den blive udlignet med lønnen i november i 2025.

Der er også aftalt et nyt lønindeks, så lønnen i højere grad følger lønudviklingen i det private. 

Overenskomsten vil gælde fra 1. april 2024 til 31. marts 2026 for omkring 190.000 statsansatte, hvis den bliver godkendt af fagforeningerne. Statens forlig kommer til urafstemning blandt alle dbio’s statsansatte medlemmer, derefter sender dbio resultatet til CO10, hvor bestyrelsen tager samlet stilling. 

Fritvalg til alle og mere barsel til far

I forliget for statsansatte, som blandt gælder ansatte i politiet, forsvaret og selvfølgelig allervigtigst bioanalytikere og laboranter på universiteter, professionshøjskoler og Statens Serum Institut, indgår også en række andre tiltag. 

  • Bedre vilkår for børnefamilier - tre uger ekstra med fuld løn til fædre, medmødre og adoptanter samt flere uger med fuld løn til soloforældre og tvillingeforældre.
  • Fleksibelt arbejdsliv – medarbejdere får ret til valgfrihed for den del af pensionsbidraget, der overstiger 15 procent, så man kan få det indbetalt til en opsparingsordning i tilknytning til sin kollektive pensionsordning. Opsparingsordningen giver mulighed for finansiering af f.eks. pauser i arbejdslivet.
  • Den ansatte får nu også ret til at opspare eksisterende frihed i form af bl.a. afspadsering, overarbejde, merarbejde og den 6. ferieuge over en længere periode. I alt kan der opspares timer op til tre uger i ordningen, som kan bruges til fleksibelt fravær på enkeltdage eller som mere sammenhængende frihed 

”Jeg er glad for, at staten har taget hul på fritvalgsordning. Det er det første, men vigtige skridt, som jeg håber, at vi kan bygge videre på ved de kommende overenskomstforhandlinger,” siger Martina Jürs, der fortæller, at en fritvalgsordning har været et af bioanalytikernes overenskomstkrav flere gange.

Nu venter regionerne

Med et forlig på statens område, går forhandlingerne med Danske Regioner nu også ind i sidste fase. 

Danske Bioanalytikere forhandler i regionerne som en del af både Forhandlingsfællesskabet og Sundhedskartellet, hvor forhandlingerne fortsætter de kommende uger. Planen er, at der i begyndelsen af marts er et resultat for alle de offentligt ansatte, som kan sendes til urafstemning blandt medlemmerne. 

Hvem forhandler?

  • Danske Bioanalytikere forhandler sammen med Forhandlingsfællesskabet og Sundhedskartellet i regionerne.
  • Forhandlingsfællesskabet forhandler med Danske Regioner, ved OK24 er det kun for fagforeningerne i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Akademikerne (AC) har denne gang valgt at stå udenfor forhandlingsaftalen.
  • Derudover forhandler Sundhedskartellet særlige krav, som vedrører sundhedsvæsnet og den fælles overenskomst dækker en række faggrupper herunder f.eks. sygeplejersker og bioanalytikere.
  • Sidst men ikke mindst forhandler Danske Bioanalytikere, hvis der kommer særlige krav kun rettet mod bioanalytikere og laboranter og de såkaldte organisationspuljer.

Organisationerne

  • Forhandlingsfællesskabet består af 50 fagforeninger og repræsenterer 556.700 ansatte i de 98 kommuner og de 5 regioner.
  • Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er paraplyorganisation for 65 medlemsorganisationer med 1,3 mio. medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.
  • Sundhedskartellet består af otte forskellige fagforeninger, hvis medlemmer arbejder i sundhedsvæsnet. De otte organisationer er Dansk Sygeplejeråd, Danske Tandplejere, Danske Bioanalytikere, Danske Psykomotoriske Terapeuter, Farmakonomforeningen, Radiograf Rådet, Kost og Ernæringsforbundet, Danske Fodterapeuter. Fagforeningerne har tilsammen cirka 85.000 beskæftigede medlemmer i sundheds- og socialsektoren.

Særligt for staten

  • I staten forhandler Danske Bioanalytikere sammen med CO10 og CFU i staten.
  • Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) forhandler med Medarbejder- og kompetencestyrelsen under Finansministeriet.
  • Centralorganisationen af 2010 (CO10) forhandler på vegne af 40.000 ansatte, blandt andet sygeplejersker, soldater, farmakonomer m.fl.
  • CFU forhandler for 110.910 ansatte i staten bl.a. politifolk, socialrådgivere, akademikere m.fl.
Kilde: Forhandlingsfællesskabet, Sundhedskartellet, FH, CFU, CO10 m.fl.

Særligt benyttede sider på dbio.dk