Rigtige mænd kan blive sundere med mobiltelefonen i lommen

Fem ”rigtige mænd” har været igennem den helt store tur for at forbedre deres sundhed i anden sæson af DR-programmet af samme navn. Men hvad med alle andre? Det har en sygeplejerske med hjælp fra to bioanalytikere undersøgt. Løsningen er overraskende nem.

Nyhed
dr_rigtigemand_Lars-E-Andreasen
De folkekære herrer fra 1. sæson af tv-programmet "Rigtige Mænd" på DR1. Foto: Lars E. Andreasen 

Af Kir Klysner, journalist​​​

Med en personlig træner og et tv-hold i ryggen lykkedes det de fem herrer fra DR-programmet ”Rigtig Mænd” at vende de dovne kroppe til aktive. Det er jo meget godt, men hvad med de andre mænd ude foran tv-skærmene? Hvordan kan de motiveres til at gøre noget godt for deres sundhed? 

Det har Vinie Levisen fundet et muligt svar på. Hun har sammen med Francisco Monsilla Castaño og Camilla Skovbjerg Jensen, der begge underviser på bioanalytikeruddannelsen på UC Syd i Esbjerg, undersøgt mænds mobile sundhed.

Er batterierne ladet op?

Igennem et halvt år har 35 mænd i projektet fået til opgave at registrere skridt og anden fysiske aktivitet i en app. Samtidig fik de hver anden uge en sms fra Vinie Levisen, som gjorde dem opmærksom på, hvad et sundt helbred egentlig betyder.

”De var selvfølgelig skrevet i et sprog, som ramte mændene. Dagligdagssprog med konkurrenceelementer og humor,” siger Vinie Levisen, som er uddannet sygeplejerske og til daglig arbejder som konsulent i Videncenter for Sundhedsfremme under UC Syd.

”Er batterierne ladet op? Hvis du sover 7-8 timer sammenhængende er der god mulighed for dette.”

Det er et af eksemplerne på, hvad Vinie Levisen skrev til de 35 deltagere i træningsgruppen.

Læs også: Jørgen tabte 15 kilo og kom i bedre form: Der skal fakta til

En ”kone-sms” og markante forbedringer

Hver fjerde uge fik mændene desuden en SMS fra Vinie Levisen, som gerne ville høre, hvor meget de havde rørt sig i en udvalgt uge. Det nogen har kaldt en ”kone-sms”.

Målgruppen for projektet var mænd med kort eller ingen uddannelse. Set over en bred kam har de nemlig større risiko for livsstilssygdomme og lever kortere end mænd med længere uddannelse og højere indkomst.

Maends_mobile_sundhed__resultater
I alt 70 mænd, der arbejdede på produktionsvirksomhederne BILA, AKEA og Randers Tandhjul, deltog i projektet.

Alle resultaterne fra projektet er endnu ikke offentliggjort, men forventes at blive publiceret i Scandinavian Journal of Public Health. Allerede nu kan Vinie Levisen afsløre, at mændenes sundhed er signifikant forbedret.

”Både på fedtprocent og kondital er tallene signifikante. Der er sket en tydelig forbedring i mændenes sundhed - og muskelmassen er også øget i løbet af perioden,” siger Vinie Levisen.

Læs også: Jørgen tabte 15 kilo og kom i bedre form: Der skal fakta til

Kontrolgruppen gik i dvale

”I kontrolgruppen – en tilsvarende gruppe af mænd, som ikke blev udsat for sundhedsapp og sms – ser vi derimod, at mændene i samme periode blev væsentligt mere usunde,” forklarer Vinie Levisen.

Projektet foregik hen over vinteren fra september til marts, og ifølge Vinie Levisen gik mændene i kontrolgruppen i en form for dvale.

”Deres fedtprocent øgedes, mens muskelmassen faldt. De gik simpelthen i dvale, og hvis mændene i interventionsgruppen (gruppen, der blev aktiveret med sundheds-sms og app, red.) ikke havde deltaget i projektet må man formode, at de også var gået i dvale.”

Læs mere: Rapporten ”Mænds mobile sundhed”

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk