Lukket på Island: Blodprøver og analyser først efter 12

Bioanalytikerne på Island har strejket siden den 7. april. Hovedkravet er en løn, som afspejler faggruppens uddannelsesniveau. Danske Bioanalytikere støtter islændingene i deres kamp for bedre løn og arbejdsvilkår.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

demopaaisland6_web
Dyrlæger, radiografer, bioanalytikere og 14 andre faggrupper er med i den nuværende strejke I Island, der startede i begyndelsen af april. Foto: BHM

Patienterne på de islandske hospitaler må vente til efter kl. 12 for at få taget blodprøver, udført analyser. Bioanalytikerne strejker nemlig alle hverdage fra kl. 8-12.

”Det har medført et stort pres på sundhedsvæsnet, fordi selvom vi arbejder en halv dag, kan vi ikke nå det alt det arbejde, vi normalt udfører på en hel dag. Laboratorierne er blevet tvunget til at prioritere opgaverne og en stor del er ikke blevet løst,” siger Gyða Hrönn Einarsdóttir.

Målet med strejken er et bedre arbejdsmiljø og løn, der afspejler bioanalytikernes uddannelsesniveau, forklarer Gyða Hrönn Einarsdóttir, der er formand i The Icelandic Association of Biomedical Scientists, der svarer til Danske Bioanalytikere herhjemme.

40 timers arbejdsuge

Bioanalytikernes strejke er del af en større protest, hvor blandt andet radiografer, jordmødre, dyrlæger med flere også har nedlagt arbejdet.

Et af de største problemer for er ifølge Gyða Hrönn Einarsdóttir, at lønnen i det offentlige ikke følger med resten af samfundet, og derfor har man svært ved rekruttere og fastholde medarbejdere, som for eksempel bioanalytikere.

”Halvdelen af bioanalytikerne i den offentlige sektor er 58 år eller ældre, altså er det svært at rekruttere. Vi har undersøgt, hvad der skal til for at ændre det. Og det er en kombination af højere løn og 40 timers arbejdsuge, den gennemsnitlige arbejdstid for bioanalytikerne er i dag meget højere,” siger formanden for den islandske fagforening.

demopaaisland_web

Støtte fra Danmark

Danske Bioanalytikere har sendt en solidaritetserklæring til de islandske kolleger for at støtte dem i deres kamp for bedre løn og arbejdsvilkår.

”Vi støtter de islandske bioanalytikeres kamp for højere løn og bedre arbejdsmiljø. Efter en fatal økonomisk krise og kollaps af banksystemet i 2008 er Island endelig på vej tilbage på sporet, og lønmodtagerne skal selvfølgelig også være en del af opsvinget i Island,” siger Bert Asbild, der er formand i Danske Bioanalytikere.

Generalstrejke på vej

Fra den 6. juni er der varslet generalstrejke på Island. Generalstrejken påvirker primært det private arbejdsmarked, og derfor kun indirekte bioanalytikerne. Derimod har sygeplejerskerne varslet, at de strejker fra den 27. maj, hvilket bekymrer Gyða Hrönn Einarsdóttir.

”Det bekymrer mig, at sygeplejerskerne strejker fra den 27. maj. Fordi hvis der ikke ser noget i forhandlingerne inden da, vil sundhedssystemet formodentlig lukke helt ned,” siger hun.

​NML-kongressen afholdes som planlagt den 4-6. juni i Reykjavik, Island.

dbio følger situationen og giver besked, hvis der sker ændringer.

Særligt benyttede sider på dbio.dk