Holstebro og Struer kommuner går foran og sikrer kvaliteten i det borgernære sundhedstilbud

Ny, innovativ samarbejdsaftale mellem Klinisk Biokemisk Afdeling og Holstebro og Struer kommuner. De to kommuner vil efter et pilotprojekt ikke undvære bioanalytikere til kvalitetssikring af POCT-analyser, faglig rådgivning og sparring.

Nyhed
Ulla_Saaby_Holstebro_1
Ulla Saaby Steffensen har været den faglige drivkraft i projektet, og hun  skal fortsat sørge for kvalitetssikringen af POCT-analyserne i Struer og Holstebro kommuners akutteam. Foto: Tomas Bertelsen

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

Fra den 1. august er det de to kommuner Holstebro og Struer, der betaler for 8 timer af bioanalytiker Ulla Saaby Steffensens månedlige arbejdstid. Hvad der begyndte som et pilotprojekt i 2017, har nemlig vist sig så succesfyldt, at det nu er stadfæstet med en samarbejdsaftale.

Ulla Saaby Steffensen har været den faglige drivkraft i projektet, og hun  skal fortsat sørge for kvalitetssikringen af POCT-analyserne i kommunernes akutteam.

Sundhedschef Jens Bejer Damgaard fra Holstebro Kommune ser samarbejdsaftalen både som et kvalitetssikringsprojekt og en fremtidssikring.

”Vi er jo helt afhængige af, at de målinger, vi foretager, er valide. Hvis vi ikke kan stole på det udstyr, vi bruger, kan vi dybest set ikke levere noget af kvalitet. Projektet har vist, at der var nogle fejl på det udstyr, vi havde. Det er rigtig godt, at de fejl er fundet,” siger han.

Aftalen koster Holstebro Kommune omkring 68.000 kroner årligt, men  de penge er hurtigt tjent ind, mener sundhedschefen.

”Vi skal ikke have ret mange hospitalsindlæggelser, før det beløb er brugt. Så kan vi undgå nogle af dem, er de penge hurtigt tjent ind igen. Desuden bliver der jo hele tiden lavet om – der kommer nyt udstyr m.m. Så en kvalitetssikringsordning som den her er også en fremtidssikring for os.”

Opbakning fra alle sider

I Klinisk Biokemisk Afdeling ved Hospitalsenhe- den glæder chefbioanalytiker Karina Willemoes sig over, at det er lykkedes.

”Jeg frygtede, at de gode resultater ville strande på hensynet til økonomi, men  viljen til en aftale har været stærk. Holstebro og Struer Kommuner sagde  endda, at ”hvis vi ikke kan lave en aftale med jer, må vi jo selv ansætte en bioanalytiker”.

Så med vores sygehusledelses opbakning udfærdigede jeg et udkast til en samarbejdsaftale. Og så var den i vinkel,” siger Karina Willemoes.

Fire kommuner på vej med aftale

Ud over Holstebro og Struer håber Karina Willemoes, at Lemvig, Herning, Ringkøbing/Skjern og Ikast/Brande Kommuner vil indgå lignende sam- arbejdsaftaler med Klinisk Biokemisk Afdeling. Lykkes det, er det ikke nok med en enkelt bioanalytiker.

”Det er jo et stort geografisk område, og med kun én bioanalytiker bliver vi for sårbare. Så jeg regner med, at vi skal have to bioanalytikere, hvor en kører ud fra Herning og en anden fra Holstebro”.

Med den nye kvalitetssikringsordning  får de kommunale akutteam samme service, som den mangeårige laboratoriekonsulentordning tilbyder lægepraksis.

”Det er jo egentlig de samme krav, som gælder for laboratoriekonsulentordningen (LKO) i almen praksis, og den erfaring  kan vi fint udnytte i den nye ordning med kommunerne. Jeg forestiller mig også, at bioanalytikere i LKO og bioanalytikere i kommunal ordning kan have stor faglig sparring om kvalitets- sikringsopgaven. Så tilsammen får vi det helt rigtige hold om ekstern kvalitetssikring,” siger chefbioanalytiker Karina Willemoes.