Formanden taler: ”Jeg er glad. Det er en god aftale. Der er mange steder, bioanalytikerne skal have indflydelse”

Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere, kommenterer på den nye socialdemokratiske regering og de 18 siders politik bag den. To vigtige sejre er, at man fjerner uddannelsesloftet og styrker kvaliteten i sundhedsvæsnet.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, journalist
mju_FM19

Magnus Heunicke bliver sundhedsminister i den nye regering, og skal derfor lære, at bioanalytikere sikrer borgernær diagnostik og gør det #rigtigtførstegang. På billedet ser man Martina Jürs i aktion på Folkemødet. Foto: Privat

”Jeg er glad. Det er en god aftale, der danner grundlaget for den nye regering. Der er mange ting, vi skal holde øje med, og mange steder, vi skal søge indflydelse på,” siger Martina Jürs, efter at hun har læst det dokument på 18 sider, der ligger til grund for den nye socialdemokratiske regering ledet af Mette Frederiksen.

Martina Jürs fortæller, at hun ser rigtig mange gode tiltag og initiativer i papiret, specielt ift. uddannelses- og sundhedspolitik.

”Jeg hæfter mig ved, at uddannelsesloftet afskaffes. Der har været flere bioanalytikere, som ikke har taget den sidste eksamen på grund af netop uddannelsesloftet, og det er slut nu. Samtidig er besparelserne på uddannelse (omprioriteringsbidraget red.) afskaffet og man barsler med en meritreform. Det er emner, som optager Danske Bioanalytikere.

”Jeg er selvfølgelig også meget optaget af, alt det der handler om sundhedsvæsnet. At man vil styrke kvaliteten i sundhedsvæsnet, betyder rigtig meget for os, og vi kan kæmpe videre for, at analyser og undersøgelser foretaget ude i kommunerne skal have sammen kvalitet som på sygehuset.

Kvalitet for borgere og patienter, hvor de bor

”Det kunne også være mit håb, at et nyt behandlingsråd ville se på, hvordan vi sikrer, at borgerne får høj kvalitet i analyser og undersøgelser lokalt f.eks. med POCT-apparatur.”

En af de andre punkter i dokumentet, som Martina Jürs fremhæver, er at regionerne, som vi kender dem i dag, består.

”Det giver ro på for de ansatte, at regionerne består, og man kender de rammer, man arbejder indenfor. Samtidig skriver partierne, at der uddannes og ansættes mere sundhedsfagligt personale, og medarbejdernes kompetencer skal udnyttes bedst muligt. Det for mig helt rigtigt set, og noget af det, vi taler om igen og igen, når vi f.eks. taler om blodprøvetagning.”

Mange gode ideer, men hvor er pengene

Som tidligere skrevet, ser Martina Jürs rigtige mange gode takter i regeringens nye retning for Danmark, men hun savner stadig, at en stor del af forslagene bliver mere konkrete og finansieret.

”Ligesom oppositionen har peget på, at de ikke kan se, hvordan det hænger sammen økonomisk, savner jeg selvfølgelig også svar på, hvor pengene skal komme fra.” 

Særligt benyttede sider på dbio.dk