Ekspertudvalg anbefaler klare regler om psykisk arbejdsmiljø

Regeringens ekspertudvalg har offentliggjort 18 anbefalinger til et bedre arbejdsmiljø. En ny bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø er en af de centrale anbefalinger.

Nyhed
DBIO142

Af Sanne Jensen, arbejdsmiljøkonsulent

I går torsda​g kom Regeringens ekspertudvalgs længe ventede anbefalinger med bud på, hvad der skal til for at gentænke indsatsen og vende udviklingen.

Dårligt arbejdsmiljø koster op mod 80 mia. kroner om året i Danmark. Dertil kommer, at andelen af psykisk belastede danskere er i stigning – selvom politikkerne i 2011 vedtog et mål om at nedbringe selvsamme med 20 procent. Det går den forkerte vej.

Klare regler om psykisk arbejdsmiljø

Bente Sorgenfrey, som er formand for hovedorganisationen, FTF, har siddet med i ekspertudvalget, og hun er glad for, at det er lykkes, at få kravet om en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø med som en central anbefaling. I dag drukner det psykiske arbejdsmiljø i de generelle regler om arbejdsmiljø. Her er anbefalingen, at der skal være klare og tydelige regler og krav til forebyggelsesindsatsen.

Uddannelse til ledere

Står det til ekspertudvalget, skal der udvikles nye og bedre muligheder for uddannelse i psykisk arbejdsmiljø til ledere, så kompetencer inden for psykisk arbejdsmiljø styrkes.  

Indenfor vores profession med Bioanalytikere og laboranter er det særligt vigtigt, at der er fokus på at kunne forebygge og håndtere det psykiske arbejdsmiljø.  

Undersøgelser har vist, at bioanalytikere ønsker mere indflydelse i arbejdet, højere grad af retfærdighed og mere respekt. Alt sammen noget der har betydning for det psykiske arbejdsmiljø.

Arbejdstilsynet skal reagere på klager

En anden anbefaling fra ekspertudvalget, som er værd at fremhæve, er, at der skal ske en målrettet udvælgelse af arbejdspladser til tilsyn, så Arbejdstilsynet kommer ud de steder, hvor risikoen for arbejdsmiljøproblemer er størst.

Det indebærer bl.a., at arbejdstilsynet fremover skal reagere på alle relevante klager fra arbejdspladser. FTF oplyser, at vi i dag hører fra mange arbejdspladser og arbejdsmiljørepræsentanter, at det desværre ikke altid er tilfældet.

Læs mere om de 18 anbefalinger

Ekspertudvalget om arbejdsmiljø 

  • Pia Gjellerup, centerleder ved Center for Offentlig Innovation (formand)

  • Morten Skov Christiansen, næstformand, LO

  • Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør, DA 

  • Bente Sorgenfrey, formand, FTF 

  • Kristian Heunicke, direktør, KL 

  • Kåre Christensen, senior arbejdsmiljøchef, NCC 

  • Lene Falgaard Eplov, forskningsoverlæge, Psykiatrisk Center København, Region Hovedstadens Psykiatri 

  • Henrik Kolsted, professor og overlæge, Institut for Klinisk Medicin, Arbejdsmedicin, Aarhus Universitet 

  • Per Tybjerg Aldrich, markeds- og projektchef, NIRAS Joblif

Særligt benyttede sider på dbio.dk