Ytringsfrihed og forebyggelse – to store temaer i sundhedsvæsenet

Dag 2 til Folkemødet på Bornholm blev dagen, hvor regionsformand Anja Lykke Aakeson måtte erkende, at Joachim B. Olsen formår at holde fast i sine synspunkter, trods stor modstand.

Nyhed
anja
Dagens blogger, regionsmand i dbio-Sjælland, mødte Anders Lund Madsen til en debat om det sunde liv og forebyggelse.

Af Anja Lykke Aakeson, regionsformand, Danske Bioanalytikere Sjælland

Et blik på dagens arrangementer på Folkemødet kan virke noget uoverskueligt. Mindst 100 debatter jeg gerne vil deltage i, så der skal vælges.

Valgene falder på ”Er  der ytringsfrihed i sundhedsvæsenet?”, arrangeret af Yngre Læger. Og ”Forebyggelse i dag, for lidt eller for meget?” Arrangeret af Lægeforeningen.

Ved indgangen til det første indlæg bliver jeg budt på et holdkæft-bolche, så man er sikker på, at ingen fra salen ytrer sig og forstyrrer. Debatørerne er Camilla Ratcke, formand for Yngre Læger, Rasmus Willig, forsker fra Roskilde Universitet, Sophie Hæstorp Andersen, Regionsformand for Region Hovedstaden og Grethe Christensen, formand for DSR.

Det meste af debatten tager udgangspunkt i, at der i Region Hovedstaden er lavet en politik om åbenhed, efter der er kommet et påbud fra regeringen om at se på problematikken i alle regioner. Åbenhedspolitikken har tre punkter:

  1. Involvering
  2. Gennemsigtiglighed
  3. Ytringsfrihed

Det,  jeg hæftede mig mest ved i debatten var,  at der er en generel forståelse af, at der er oftest sker en sammenblanding af ytringsfrihed og tavshedspligt. Både fra personalet og ledelsen. Desuden blev et af de meget benyttede ord i debat ”knægtelse”, da der er et ønske fra lægerne om, at der skal være tydeligt, at hvis en medarbejder kommer ud for knægtelse af sin ytringsfrihed, skal der være konsekvenser for lederen!

Desuden var der et ønske fra alle parterne i debatten, at ikke alle problemer skal i pressen med det samme, men at der skal være et fagrum, hvor problemerne kan diskuteres.

Hatten af for Joachim B. Olsen

Den anden debat var der lidt mere krydderi på, da moderatoren var Anders Lund Madsen. Debattørerne  var Andreas Rudkøbing, formand lægeforeningen, Camilla Rathcke, formand, Yngre Læger, Anja Mitchell, formand for foreningen af special læger, Christian Freitag, formand for PLO, Joachim B Olsen, folketingsmedlem i LA og Morten Ebbe Juul, filosof.

Anders Lund startede med sine egne personlige betragtninger om forebyggelse og det sunde liv, og det var ikke kedeligt.

Derefter blev linjerne trukket op.

Joachim B. Olsen, der er meget imod at trække forbud ned over hovedet på borgerne, mener, at vi selv skal have lov til at vælge både alkohol, cigaretter og cykelhjelm til og fra, som det passer os selv.

De forskellige læger var fortalere for, at højere afgifter på cigaretter og alkohol vil medvirke til ibedre forebyggelse, samt  at politikerne skal lave lovgivning om rygeforbud på alle skoler. Anja Mitchell fortalte, at hendes søn, der har astma, var blevet tvunget til at ryge på en erhvervsskole på grund af gruppepres - måske er det bare fordi, det altid er sjovere, det hvor rygerne er.

Debatten udviklede sig hurtigt til at blive en debat om afgifter og om, de meget dyre cigaretter i Norge, havde gjort noget godt for sundheden. Eller om det bare har givet mulighed for et kæmpe illegalt marked.

Nu er jeg jo normalt ikke den store fortaler for Joachim B. Olsen, men hatten af for, at han holdt fast, selvom mange gik ham imod.

PS: Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har i dag tweettet at han er imponeret over ”bussen” Thumbs up!

soren

Særligt benyttede sider på dbio.dk