Video: Spil playstation med dit supersygehus

Over hele landet er der gang i sygehusbyggerier i milliard-klassen. Mantraet lyder, at patienten skal i centrum. Men hvad med de ansatte? En ny form for brugerinddragelse tager form i en gammel fabriksbygning på Amager.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

Se en bioanalytiker afprøve 3D-modellen af et sygehus. 3D-modeller er et bud på, hvordan brugerinddragelse i sygehusbyggeri kan se ud i fremtiden.

I ægte newyorker stil rager den gamle fabrikshal op for enden af Holmbladsgade på Amager, hvor andelsboligforeninger bliver til kreative kontorfællesskaber, iværksættere og tøjdesignere. Indenfor er der højt til loftet, hvide vægge, designermøbler og rene linjer.

Fagbladets udsendte og fotograf er, sammen med bioanalytiker Majbritt Lund Witte, på besøg hos BIM Equity, som blandt andet laver fuld skala 3D-modeller af kommende sygehusbyggerier. En form for ”Sim City på speed,” som fotografen udtrykker det overfor direktøren, Jonas N. Salih, der foretrækker det knap så mundrette bygningsinformationsmodel.

”Vi arbejder med udgangspunkt i virtuelle prototyper af for eksempel et kommende sygehus, inden man går i gang med at bygge. Baseret på fuld-skala formatet kan alle være med, det er ikke kun for arkitekter og ingeniører,” siger Jonas N. Salih. 

Finnerne elsker 3D

”Er det virkeligheden?” udbryder bioanalytiker Majbritt Lund Witte, da hun for første gang træder ind på den finske akutmodtagelse påført 3D-briller og playstation-joystick. Jonas N. Salih bekræfter, at det er den virtuelle udgave af et finsk hospitalsbyggeri.

”I Finland er det udbredt, at bygherrer kræver, at man projekterer med hjælp af fuld-skala i forbindelse med store projekter. Herhjemme er det stadig meget nyt,” siger direktøren.

”Med BIM-modellen i fuld skala, finder vi hurtigt ud af, om der er noget, som er designet uhensigtsmæssigt. For eksempel kan vi tydeligt se, at der i dette mødelokale med seks stole er for lidt plads,” siger Jonas N. Salih, mens han peger på det virtuelle mødebord foran os.

”Ja, det er faktisk ligesom, at vi er i rummet, og bordet er her foran os,” siger Majbritt Lund Witte og tilføjer ”Er der en spand herinde? Man bliver lidt rundtosset.”

​Mock-up af én hospitalsstue 25 kvm. Facilitering af proces og byggeri (100 timer):

50.000-75.000 kr.

Brug af Open Bim Studio for et helt byggeprojekt og facilitering af proces (30 timer): 72.200 kr.

Kilde: Syddansk Sundhedsinnovation og BIM

Særligt benyttede sider på dbio.dk