Talforvirring: 4 færre bioanalytikere, 488 flere laboranter og podere

I Sundhedsministeriets såkaldte eftersyn fremgår, det at der i perioden 2019-2022 er kommet cirka 400 flere bioanalytikere. dbio’s gennemgang viser, at det ikke tilfældet, da tallet dækker både podere, vaccinatører og laboranter. Reelt er der kommet fire færre bioanalytikere i perioden.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Vaccinatør

"Sundhedsministeriet bør være mere præcise og beskrive, at de 400 flere reelt dækker over både podere, vaccinatører og laboranter på vores overenskomst," siger dbio-formand Martina Jürs. Arkivfoto: Line Bloch Klostergaard, Region Nordjylland

”..en stor samlet stigning, da, der er kommet ca. 7.500 flere ansatte i årsværk på de offentlige sygehuse… Andet sundhedsfagligt personale dækker bl.a. over en stigning for SOSU-assistenter på ca. 650 ansatte, bioanalytikere på ca. 400 ansatte og øvrigt plejepersonale på ca. 800 ansatte.” Sådan er ordlyden i Eftersyn af sygehusvæsenet fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som udkom i midten af januar.

Danske Bioanalytikere har gennemgået tallene, og tallene viser endnu engang, at det er en sandhed med flere nuancer, som dbio.dk også tidligere har beskrevet. Der er ikke kommet flere bioanalytikere, faktisk færre.

Ifølge et datatræk fra Kommunernes- og regionernes løndatakontor (krl.dk), som Danske Bioanalytikere har foretaget, fremgår det, at der i perioden 2019 reelt har været et fald på 4 bioanalytikere, mens der har været en stigning på 488 laboranter på sygehusene.

Det er problematisk, at sundhedsministeriet igen og igen fremhæver, at der er kommet mange flere bioanalytikere i sundhedsvæsenet. Man kan ikke gennemskue, at der reelt er tale om fire færre bioanalytikere, og flere laboranter, herunder også podere og vaccinatører.
Martina Jürs, formand, Danske Bioanalytikere

De 400 flere bioanalytikere, som omtales af Sundhedsministeriet, dækker over alle ansatte på bioanalytikeroverenskomst.

Tallene er ikke til at gennemskue

I samarbejde med regionsformændene har Danske Bioanalytikere derudover fundet frem til, at en del af de 488 flere laboranter arbejder som podere og vaccinatører, og dermed ikke kan regnes som en opnormering af ansatte på sygehusafdelinger. 

”Det er problematisk, at sundhedsministeriet igen og igen fremhæver, at der er kommet mange flere bioanalytikere i sundhedsvæsenet. Man kan ikke gennemskue, at der reelt er tale om fire færre bioanalytikere, og flere laboranter, herunder også podere og vaccinatører,” siger Martina Jürs og fortsætter:

”Sundhedsministeriet bør være mere præcise og beskrive, at de 400 flere reelt dækker over både podere, vaccinatører og laboranter på vores overenskomst. Laborantgruppen på vores overenskomst er helt uundværlige som kolleger på sygehusene, men det ændrer ikke ved, at de kun kan varetage en del af bioanalytikernes arbejdsopgaver, og derfor ikke kan indgå fuldt ud i vagtplanerne.”

Andelen af laboranter på bioanalytikeroverenskomst på sygehusafdelingerne varierer meget, men udgør cirka 16 procent på landsplan.

Andel laboranter på dbio-overenskomst

 

2019

2021/22

Region Hovedstaden

18%

21%

Region Sjælland

9%

14%

Region Syddanmark

9%

14%

Region Midtjylland

4%

9%

Region Nordjylland

12%

18%

Hele landet

11%

16%

Kilde: Gennemgang af ansættelser udført af regionsformændene i Danske Bioanalytikere.

Særligt benyttede sider på dbio.dk