Studerende: "Hvor må jeg sidde?"

Bioanalytikerstuderende oplever grupperinger på frokoststuerne i deres klinikophold, og det påvirker deres tilhørsforhold til afdelingerne. Sådan lyder en af konklusionerne i det projekt, som har vundet dbio's 1. bachelorpris i august 2023.

Bachelorpris
Skrevet af
Charlotte Andreasen, konsulent
1. bachelorpris august 2023

Camilla Poulsen, Julie Franch Nielsen, Ditte Demant og Johanne Ravn er her flankeret af bioanalytikerunderviser Tanja Würtz Jørgensen og lektor Rimi El-Jashi fra UCL

Når man som studerende starter i et nyt klinikophold, er der en ny frokoststue, som man skal forholde sig til og finde fodfæste i - med uskrevne regler og normer. Er der faste pladser? Hvem sidder sammen? Hvordan er aftalerne om fredagskage, fødselsdagsgaver, morgenbrød osv.?

Mange kender den usikkerhed og forvirring, som det kan give at starte et nyt sted. Derfor besluttede fire bioanalytikerstuderende fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole at undersøge fænomenet grundigt i deres bachelorprojekt.

Ved hjælp af en spørgeskemaundersøgelse og interviews med bioanalytikerstuderende på forskellige semestre har gruppen påvist, at de studerende oplever grupperinger på frokoststuerne - især i de store afdelinger - og det påvirker deres tilhørsforhold. Det kan få indflydelse på de studerendes læring og valg af kommende arbejdsplads, konkluderes i rapporten.

Andre faktorer som f.eks. længden på praktikopholdet og graden af inklusion har også indflydelse på de studerendes tilhørsforhold.

"Hangarounds i en rockerklub"

At frokoststuerne rummer meget mere end madpakker, kan bedømmelsesudvalget for dbio's bachelorpris genkende.

"Der er hierarki, faste pladser og forskellige ordninger på afdelingerne, og kulturen kan være mere eller mindre inkluderende. Da vi første gang undersøgte bioanalytikernes professionsidentitet, talte vi om, at studerende var som 'hangarounds i en rockerklub'. De fik lov at være med i periferien rundt om de seje med rygmærker," siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere.

Bachelorprojektet beskriver, hvor vigtigt det er for menneskers selvforståelse og identitet at være med i en gruppe, noget som Martina Jürs også ser: 

"Vi ved fra forskning, at samhørighed har stor betydning for, om man trives og bliver på uddannelsen. I løbet af de 3½ år, som bioanalytikeruddannelsen varer, falder cirka 29 procent fra på landsplan – sådan er det på flere  uddannelser, og vi kan ikke undgå frafald, men vi skal have tallet længere ned. Lad os hjælpe hinanden med det." 

Projektet er udarbejdet af Camilla Poulsen, Julie Franch Nielsen, Ditte Demant og Johanne Ravn på Odense Universitetshospital, Afdeling for klinisk patologi, og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Læs bedømmelsesudvalgets begrundelse. Rapporten kan ikke offentliggøres.

Særligt benyttede sider på dbio.dk