27-05-2016

Arbejdet på Pacemakerklinikken: Her får de hjerterne til at banke igen

På Pacemakerklinikken på Gentofte Hospital kontrollerer de patienternes pacemakere og ICD’er, overvåger dem i telemedicinrummet og er lægens højre hånd under operationer.

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist 

web_2016_03_17_Danske_Bioanalytikere_Pacemaker_Gentofte_0056.jpg

Bioanalytiker Line Plet-Hansen gør klar til at kontrollere patient Annette Bredekjærs pacemaker. Her lægger hun ”programmerhovedet” på dér, hvor Annettes pacemaker sidder under huden. På programmeren aflæser og måler bioanalytiker Line Plet-Hansen, om Annette Bredekjærs pacemaker er, som den skal være. Foto: Emil Hornstrup Jakobsen

 

​”Det er vigtigt, at du ligger helt stille,” lyder det fra kardiologen. Hun taler til patienten, som er ved at få indopereret en pacemaker. Patienten er lokalbedøvet og kan derfor følge med i alt, hvad der sker. Af og til
ser man tæerne vippe.


”Det kan sommetider være svært for patienterne at skulle ligge helt stille,” forklarer bioanalytiker Line Plet-Hansen. Hun er normalt med under proceduren og kan gå ud i et forrum og taste data ind, mens hun følger med i, hvad der foregår på operationsstuen. Men i dag er det Lines kollega, bioanalytiker Martin Haugdal, som assisterer ved operationen.


Vi er på Gentofte Hospital, Hjertemedicinsk Afdeling. Her bliver cirka 6 patienter hver dag opereret og får livskvaliteten tilbage, når hjertet hjælpes til at slå rigtigt igen med enten en pacemaker eller den lidt mere avancerede ICD (Implanterbar Cardioverter Defibrillator). Der opereres også båndoptagere ind, som kan overvåge patienternes hjerterytme i op til 3 år.

 

Kilder hjertevæggen

Martin Haugdal er iført blyforklæde som beskyttelse, da de bruger røntgen ved placering af ledninger i hjertet. Han står for alt det tekniske; bl.a. med at udvælge og indstille pacemakeren korrekt samt notere serienummer ned, så man har helt styr på, hvilken model patienten har fået indopereret.

 


På røntgenbilledet på skærmen kan man se, at kardiologen nu er ved at lægge ”ledetråden” ned til patientens hjerte gennem en vene. Ledetråden ligger i et rør, hvor man også placerer ledningen til
pacemakeren, der har konsistens som ”spaghetti”, forklarer Line Plet-Hansen.
 
”Nu laver jeg lommen,” kan man høre kardiologen sige til patienten.
 
”Lommen” er dér, hvor pacemakeren placeres. Et lille hulrum 5 centimeter neden for venstre kraveben. Martin Haugdal gør sig klar til at måle på ledningen, når den er placeret. Vi er nået til et kritisk punkt i forløbet, viser det sig.
 
”Man skal passe på, at patienten ikke får hjertestop, når man lægger ledningen,” siger han.
 
”Når man placerer ledningen ind mod hjertevæggen, så ’kilder’ man den, og det gør, at hjertet slår ekstra slag. Derfor er der en risiko for, at hjertet kan holde op med at slå,” forklarer Line Plet-Hansen.
Som uvant tilskuer holder man vejret et sekund og håber på det bedste, selv om det ekstremt sjældent går galt.
 
 
Vises fotogalleriet ikke herunder, klik på linket og det åbner i et nyt vindue.
 

 Fotogalleri: Pacemakerklinikken i Gentofte

 
Pacemakerklinikken på Gentofte Hospital
LinkedIn Email Twitter