Se billederne: Skattekort, vandmænd og skildpadder på Holbæk Sygehus

Nyt blodprøvetagningsrum med skattekort, vandmænd og skildpadder på væggene på Holbæk Sygehus skal give børn en tryg oplevelse, når de får taget en blodprøve. Bioanalytiker Miaamalie Sandgren Jensen er kvinden bag idéen til det fantasifulde rum.

Børn
Skrevet af
Nana Toft, freelancejournalist

 

"Giv mig perlen. Jeg vil have den store perle."

7-årige Vilkas rækker ud efter den lysende perle, som krabben – eller det, der minder mest om en kloning mellem en skildpadde og en krabbe – har stjålet fra en østers. Han har fået lov til at komme med sin mor, bioanalytiker Miaamalie Sandgreen Jensen, på arbejde i dag og med hen til det ganske særlige blodprøvetagningsrum nummer 7 på Holbæk Sygehus.

Det er ikke første gang, han har været i rummet. For et par uger siden tog Miaamalie Sandgreen Jensen sin søn og to af hans kammerater med derind. Drengenes første reaktion var at stå helt stille og bare kigge rundt. Med store øjne. En håndfuld sekunder efter farer Vilkas hen til den skattekiste, han har fået øje på, der ikke blot er malet på væggen, men er konstrueret som en todimensionel lysinstallation med funklende diamanter:

“Jeg tager alt guldet,” siger han og leger, at han spiser det. De to andre drenge farer rundt i det undersøiske rum, hvor de både får hilst på skildpadder og fundet et skattekort, ligesom de får øje på en flaskepost, en ubåd, en “ægte muslingeperle” og noget, der ligner en vandmand. “Eller er det en brandmand?” som drengen Elliot spørger, da farven på figuren skifter fra blå til rød.

Konklusionen efter drengenes korte besøg var klar: Det var et virkelig sejt rum.

Fra et farligt, hvidt rum til en blå fisk, der siger hej

Det seje blodprøvetagningsrum har nu været åbent i omkring to uger og har haft besøg af op mod ti børn og unge, der alle har fået taget en blodprøve.

Miaamalie Sandgreen Jensen er ved at udarbejde et spørgeskema, som hun vil sende ud til forældre for at spørge, hvilken oplevelse det er at få taget blodprøve i netop dette særlige rum. Så hun ved endnu ikke, om hun er på rette vej mod det, der er hendes store drøm: Nemlig at give børn, der får taget en blodprøve, en positiv oplevelse.

For som det er i dag, er det for ganske mange børn en utryg og ubehagelig oplevelse, der for nogles vedkommende ligefrem kan sætte sig som et traume, fortæller Miaamalie Sandgreen Jensen.

“Jeg ønsker, at det her rum kan give de her børn en anden historie med sig end den, jeg ofte oplever, de har: Historien om, at de kom ind i et lidt farligt, hvidt rum med mennesker i hvidt tøj, der gjorde noget ved dem, som de ikke havde lyst til. Noget, der gjorde ondt, var dumt og grænseoverskridende,” siger Miaamalie Sandgreen Jensen.

“Mit håb er at give dem en tryg historie om, at de så en fantastisk skattekiste eller fik øje på en blå fisk, der så ud, som om den sagde hej til dem,” forklarer Miaamalie Sandgreen Jensen.

“Hvad kunne det fedeste være?”

Idéen til det fantasifulde rum fik Miaamalie Sandgreen Jensen tilbage i efteråret 2021, hvor hun var i gang med at skrive en rapport om væsentligheden af at smertedække børn, når de kommer til forskellige smerteprocedurer på hospitalet. Undervejs faldt hun over artikler, der især handlede om distraktion. Hvordan dét at distrahere, i det her tilfælde børn og unge, hjælper på oplevelsen af smerte.

Og en dag, hvor hun udelukkende havde børn i ambulatoriet, slog det hende: Det kan simpelthen ikke passe, at vi ikke kan gøre det her lidt bedre, tænkte hun.

“De distraktionsmidler, vi havde, var Ramasjang. Ikke et ondt ord om det. For det virker. Men kan vi virkelig ikke gøre mere end dét, var det eneste, jeg tænkte,” fortæller Miaamalie Sandgreen Jensen, der tog hjem fra arbejde den dag og satte sig til at brainstorme om aftenen.

“Jeg stillede mig selv spørgsmålet: Hvad kunne det fedeste være? Og gik i gang med at tænke og tegne og lave grimme skitser til det mest fantasifulde, levende rum, man kunne forestille sig,” siger Miaamalie Sandgreen Jensen, der siden også kontaktede en traumepsykolog, Foreningen Børneliv og Danske Hospitalsklovne for at få fagligt input til, hvordan rummet skulle tænkes. 

”Den slags skal vi have mere af i sundhedsvæsenet”

Et lille halvt år senere er rummet blevet til virkelighed, og Holbæk Sygehus er blevet et værktøj rigere. Reaktionerne fra kolleger er ikke til at tage fejl af:

“Overvældende på den helt fantastiske måde” og “Den slags skal vi have mere af i sundhedsvæsenet. Både til børn, demente og mange andre. Kunst i rummet må give ro, velvære og positive oplevelser til alle” er blot nogle af de kommentarer, der er kommet på LinkedIn.

Næste skridt for Miaamalie Sandgreen Jensen er at få sendt de planlagte spørgeskemaer ud til forældre og evaluere på svarene. Og hernæst håber hun på at komme ud og fortælle om projektet. Gerne i både ind- og udland.

“Jeg tør godt sige, at der ikke er noget rum magen til det, der nu findes i ambulatoriet på Klinisk Biokemisk Afdeling på Holbæk Sygehus. Og jeg er sgu’ lidt begejstret. Så min drøm er at holde et oplæg på IFBLS, vores internationale bioanalytikerkongres, og så selvfølgelig at det måske kunne inspirere andre afdelinger til at skabe et lignende rum. Det kunne være helt fantastisk,” siger Miaamalie Sandgreen Jensen.

Særligt benyttede sider på dbio.dk