Lønnen stiger mindre end forventet i regionerne til oktober

Reguleringsordningen udmønter mere negativt end forventet, bl.a. pga. af over- og merarbejde i regionerne. Til gengæld kan det vise sig, at reguleringen til næste år blive mere positiv.

Overenskomst
Skrevet af
Toke Hørsted Jensen, konsulent
Formand Martina Jürs

Lønnen stiger med 0,34 % den 1. oktober 2021. Det er lavere end forventet, fordi lønnen har udviklet sig bedre end forventet for ansatte i regionerne. Foto: dbio.

”Det er ærgerligt, når lønnen stiger mindre end forventet med oktober-lønnen efter en lang periode med tryk på i pandemiens første måneder. Til gengæld forventer vi en opbremsning i over- og merarbejde og genetillæg. Det slår igennem, når reguleringsordningen beregnes til næste år. Det forventer regionerne i hvert fald", siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere. 

Reguleringsordningen udmønter mere negativt

Ved OK21 blev det aftalt, hvor meget lønnen stiger de næste tre år i regionerne. Og ifølge aftalen, så skulle lønnen stige 0,66 % pr. 1. oktober i år. Heri indgik et skøn, hvor reguleringsordningen ville udmønte negativt med -0,71 pct. pr. 1. oktober 2021.  I praksis bliver den negative regulering nu på -1,03 pct. 

Når der ved overenskomstforhandlinger aftales konkrete lønstigninger, så er parterne enige om at skønne på en udmøntning af reguleringsordningen de kommende tre år. Reguleringsordningen skal sikre, at lønnen udvikler sig parallelt i det offentlige og private. 


Det er ærgerligt, når lønnen stiger mindre end forventet med oktober-lønnen efter en lang periode med tryk på i pandemiens første måneder, siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere. 

Nu viser det sig, at lønnen har udviklet sig bedre end forventet for ansatte i regionerne fra 1. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021 sammenlignet med lønudviklingen for privatansatte i samme periode. Det betyder, at de regionale lønninger reguleres mere negativt end skønnet på forligstidspunktet. 

Resultatet er, at reguleringsordningen udmønter mere negativt end forventet, og lønnen stiger derfor med 0,34 % pr. 1. oktober 2021 i regionerne. 

Mere positiv regulering i 2022?

Det skyldes blandt andet, at der har været en stor mængde over- og merarbejde under Covid-19 beredskabet i 2020, som fik lønningerne til at stige.

Til gengæld forventer Danske Regioner, at der sker en opbremsning i over- og merarbejde og genetillæg i den kommende periode. Samtidig er der positive forventninger til den samlede samfundsøkonomi, herunder til stigningen for de privates lønninger. Det kan samlet betyde, at reguleringsordningen udmønter mere positivt end forventet næste år - det vil sige pr. 1. oktober 2022.

Statens regulering 1. oktober

Reguleringsordningen opgøres for ansatte i regionerne, og det har derfor ikke betydning for ansatte i staten. Lønnen stiger 0,3 % den 1. oktober 2021 for statsansatte. Reguleringsordningen udmønter ikke i staten 1. oktober 2021, men 1. april 2022.
 

Særligt benyttede sider på dbio.dk