Lean Vestergaard er afdelingens ambassadør for bæredygtighed

På Regionshospitalet Randers har man et netværk af 26 bæredygtighedsambassadører, som skal få klima- og miljøtiltag udbredt og sat i værk på afdelingerne. En af dem er bioanalytiker Lean Vestergaard fra Blodprøver og Biokemi.

En grøn ide
Skrevet af
Niels C. Jensen, journalist
Bæredygtighedsambassadør Lean Vestergaard

På afdelingen Blodprøver og Biokemi er Lean Vestergaard kendt som lidt af en ildsjæl, og han har mere end en gang kommenteret, når en kollega f.eks. smed sodavandsdåser i skraldespanden. Privatfoto

”Det er vigtigt for mig at sige, at jeg ikke er frelst. Hvis der var én der tilbød mig en ferie på Gran Canaria, tog jeg selvfølgelig også afsted,” siger Lean Vestergaard, der er bioanalytiker og bæredygtighedsambassadør på afdelingen Blodprøver og Biokemi ved Regionshospitalet Randers.

Titlen bæredygtighedsambassadør er han blevet udnævnt til. Og måske ikke helt tilfældigt.

Hvad grønt har de gjort?

  • Udpeget en bæredygtighedsambassadør på alle afdelinger
  • Afsat cirka fire timer om måneden til arbejdet som ambassadør for bæredygtighed
  • Etableret et formelt netværk af ambassadører, som mødes fire gange årligt
  • Fokus på både grøn omstilling både top-down og bottom-up
Kilde: Regionshospitalet Randers

“Jeg er blevet opdraget til, at vi skal passe på miljøet. Min far sorterede affald, inden at det var en ting, man gjorde. Vi samlede selv tingene sammen og afleverede dem på genbrugsstationen,” siger Lean Vestergaard, der blandet andet har været med til at sætte affaldssorteringen på afdelingen i system. Senest har han sørget for, at diverse forseglinger i aluminum ryger til genbrug.

Bæredygtighed i afdelingens virkelighed

En bæredygtighedsambassadørs opgave er at udbrede grønne tiltag og finde på ideer til nye initiativer, der kan være med til at gøre regionshospitalet lidt grønnere.

”Det er en god idé med bæredygtighedsambassadører, fordi vi derved bedst muligt forankrer bæredygtighed ude på vores afdelinger, og vi kan sammen arbejde både top-down og bottom-up. Ved at have en medarbejder, der bruger cirka 4 timer om måneden på at arbejde med bæredygtighed på netop sit afsnit, skaber vi gode rammer for fremdrift i den bæredygtige omstilling og der er én, som er tovholder på det,” siger Tine Rolapp, der er bæredygtighedskonsulent på Regionshospitalet Randers og fortsætter:

”Ambassadørerne og medarbejderne er eksperter i deres egne arbejdsgange, rutiner, forbrug osv., så de ved også rigtig meget om, hvor noget måske kan gøres anderledes.”

På vej på andre hospitaler

På Regionshospitalet Randers er 26 ambassadører for bæredygtighed. De bruger op til 4 timer om måneden på at arbejde med bæredygtige tiltag på deres afdeling, og ambassadørerne mødes 4 gange årligt til netværksmøder.

Netværket af formelt udpegede bæredygtighedsambassadører på Regionshospitalet i Randers startede i marts 2021, og andre hospitaler i Region Midtjylland er nu i gang med noget lignende, fortæller Trine Rolapp.

”Rigtig mange af hospitalerne i Region Midt er ved at gøre noget lignende netop nu, så forhåbentligt har alle hospitaler snart bæredygtighedsambassadører/ildsjæle/miljøtovholdere – kært barn har mange navne.”

Irriterende ildsjæl

På afdelingen Blodprøver og Biokemi er Lean Vestergaard kendt som lidt af en ildsjæl, og han har mere end en gang kommenteret, når en kollega f.eks. smed sodavandsdåser i skraldespanden.

“Ja, jeg har nok altid været den der lidt irriterende kollega, der kommenterede, når tingene ikke lige blev gjort på den rigtige måde, men nu er miljø heldigvis blevet en fælles sag,” siger Lean Vestergaard.

Biokemiker Thomas Broeng Ejsing, der er daglig leder af arbejdsmiljøarbejdet på afdelingen, er ikke i tvivl om, hvorfor det er Lean Vestergaard, der blev udnævnt til bæredygtighedsambassadør.

”Lean er det man kalder en ildsjæl, som allerede inden, at regionen gik i gang, var bevidst om affaldssortering og miljøet, så det er meget oplagt, at han blev valgt som bæredygtighedsambassadør,” siger Thomas Broeng Ejsing.

Bottom-up og Top-down

  • Som ambassadør er man tovholder på bæredygtige tiltag, og hvis man får en god idé eller får øje på noget, der kan gøres mere bæredygtigt, så deler man viden, erfaringer og idéer. Både løbende hospitalets bæredygtighedskonsulent og på netværksmøder. Det vil sige en Bottom-up effekt.
  • Samtidig arbejder Regionshospitalet Randers med bæredygtighed Top-Down, det vil sige, at man har nogle fælles målsætninger, man vil nå på hospitalet. F.eks. reducere forbruget af engangskopper med 20 procent og erstatte med porcelænskopper/flergangskopper, der hvor det er muligt. Og sortere endnu mere blød plast til genanvendelse. Samt flere andre tiltag med konkrete målsætninger.
Kilde: Tine Rolapp, bæredygtighedskonsulent på Regionshospitalet Randers

Særligt benyttede sider på dbio.dk