Kør sammen med en kollega og spar penge samt CO2

Danskerne elsker at køre alene i bilen til og fra arbejde, ifølge Vejdirektoratet er der i gennemsnit kun 1,16 personer med i bilen. Samkørsel er vejen frem for både klima og din privatøkonomi, lyder budskabet i kampagnen ”Hvorfor ikk’ følges, når vi skal samme vej”.

En grøn ide
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

”Biltrafikken står for en stor del af Danmarks CO2-udleding. Derfor er det relevant at tænke i nye baner, når det kommer til transport, og her kan samkørsel gøre en forskel,” siger afdelingsleder i Vejdirektoratet, Andreas Egense, som står bag kampagnen ”Hvorfor ikk’ følges, når vi skal samme vej”.

Og potentialet ved at køre flere sammen er stort.

Ifølge Vejdirektoratet, at ville vi i Danmark spare cirka 200.000 ton CO2-udledning om året, hvis 10 procent af alle solopendlere begyndte at køre sammen.

Hvorfor ikk' følges?

  • Jo flere bilister, der kører sammen, jo mindre CO2 udledes per person. Det er godt for klimaet.
  • Jo flere billister, der kører sammen, jo færre biler på vejen. Det er godt for trængslen.
  • Jo flere, vi kører sammen, jo sjovere har vi det. Det er godt for sjælen.
  • Jo flere vi kører sammen, jo flere til at splitten regningen for benzin/el. Det er billigere.
Kilde: Vejdirektoratet

Det svarer til den årlige opvarmning af cirka 35.000 parcelhuse med oliefyr, eller sagt på en anden måde cirka 0,5 procent af den samlede klimabelastning herhjemme.

Derudover sparer du både på udgifterne til brændstof og er med til mindske trængslen på vejene ved at køre sammen med andre.

Få eller giv et lift

Og det behøver ikke at være svært at finde kolleger eller andre, som man kan dele turen til og fra arbejde med. Der findes en række apps, der kan hjælpe dig i gang.

  • GoMore kan du hurtigt give eller få et lift.
  • Med FDM’s Ta’ Med kan du for finde andre fra din arbejdsplads, der hver dag kører samme vej som dig.
  • Nabogo kombinerer samkørsel med offentlig transport.

Du kan også finde grupper Facebook, hvor du kan søge efter grupper, der kører sammen i dit nærområde, prøv f.eks. Kørsel Danmark, skal du med? eller Samkørsel – lad os tage turen sammen. Et godt gammeldags papiropslag på arbejdspladsen kan måske også være vejen til at finde en køremakker.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk