Initiativtager til nyt grønt netværk: ”Vores arbejde er en kæmpe klimasynder!”

Filis Cramer Necip og Kathrine Overgaard Foss Jensen står bag et nyt grønt netværk for bioanalytikere og laboranter der har interesse i at finde og dele bæredygtige løsninger. Netværket er for folk fra hele landet og fra alle specialer.

Klima
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Felis og Kathrine

To bioanalytikere mener, at der er brug for et grønt netværk af bioanalytikere og laboranter, så man sammen kan blive klogere på, hvordan man laver grøn omstilling på hospitalslaboratorierne.

”Vores arbejde er en kæmpe klimasynder. Det er en branche, der er umulig at gøre grøn. Og vi får smidt det i hovedet hver dag i mit arbejde. Plastik, flamingokasser, engangsanvendeligt udstyr, kemikalier osv. Mange af de her ting er jo nødvendige for, vi kan levere et stykke arbejde af høj analytisk eller diagnostisk kvalitet. Men måske er der nogle steder, hvor vi kunne gøre vores arbejde grønnere?” siger Filis Cramer Necip.

Filis Cramer Necip er en af initiativtagerne til et nyt grønt netværk for bioanalytikere og laboranter. Til daglig arbejder hun som bioanalytikerunderviser på Afdeling for Patologi, Rigshospitalet og studerer en master i scienceundervisning på Københavns Universitet.

Den anden initiativtager er Kathrine Overgaard Foss Jensen, der netop er startet i en nyoprettet stilling som bæredygtighedskonsulent i Center for Ejendomme i Region Hovedstaden. Hun er uddannet bioanalytiker i 2007 og har primært arbejdet inden for klinisk biokemi, senest som bioanalytikerunderviser på Rigshospitalet 2013-2022.

”Jeg tror, at bioanalytikerne kan være med til at rykke rigtig meget på det grønne regnskab, fordi vi arbejder meget struktureret og systematisk. Dog ved jeg også, at de fleste afdelinger kæmper med personalemangel og tidspres, så det skal også kunne implementeres i den aktuelle virkelighed,” siger Kathrine Overgaard Foss Jensen.

”Vi er trods alt dem, der ved mest om vores arbejdsgange”

Kathrine Overgaard Foss Jensen og Filis Cramer Necip mener, at der er brug for et grønt netværk af bioanalytikere og laboranter, så man sammen kan blive klogere på, hvordan man laver grøn omstilling på hospitalslaboratorierne.

”Vi har brug for et netværk, hvor vi kan tale med ligesindede, nogle der genkender ens dagligdag, sidder med samme tanker og udfordringer. Man oplever ofte, at når det gælder grøn omstilling,bliver der talt over hovedet på en. Eller at det der med grøn omstilling bliver for uoverskueligt og virker så uforeneligt med vores arbejde i laboratorierne,” siger initiativtagerne. 

Og selvom politikerne har et ansvar for rammerne, er det lige så vigtigt, der kommer initiativer nedefra og op.

”Grøn omstilling er helt klart en opgave for politikerne på et strategisk niveau. Men vi kan se på udviklingen, at der også bliver nødt til at blive taget initiativer på borger- og medarbejderniveau. Udviklingen skal ske top-down, men også bottom-up. Vi er trods alt dem, der ved mest om vores arbejdsgange. Det er medarbejderne, der kan udføre den grønne omstilling og politikerne, der skal prioritere grøn omstilling og i høj grad økonomi.”

Brug for alle 

Det er meget vigtigt for Kathrine Overgaard Foss Jensen og Filis Cramer Necip, at netværket bliver meget uformelt og med plads til alle.

”Vi har brug for at samle kollegaer, der brænder for bæredygtighed i bioanalytikerfaget på tværs af geografi, alder og erfaring. Et netværk hvor vi kan dele viden, idéer og erfaring,”siger Kathrine Overgaard Foss Jensen.

Filis Cramer Necip supplerer:

”Jeg håber, netværket vil skabe et fortroligt og uformelt forum, hvor der er plads til alle til at stille de ’dumme’ spørgsmål, tale åbent om udfordringer og forhindringer, men som forhåbentligt kan udløse initiativer hos vores kollegaer og studerende, så det mindset tidligt vokser - også hos de nye generationer af bioanalytikere.”

Vil du være med, så kontakt:

Kathrine Overgaard Foss Jensen, kathrine.overgaard.foss.jensen.01@regionh.dk

Filis Cramer Necip, filis.necip@regionh.dk.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk