Hvornår giver fællesskabet mening for dig?

”De unge og nyuddannede er individualister og gider ikke engagere sig i fællesskaber!” Der florerer mange myter om de unge og ovenstående er en af dem. Er myten sand?

Frispark
Skrevet af
Bitten Kaanbjerg Kristensen, næstformand
Bitten Kaanbjerg Kristensen

Mange undersøgelser viser, at de unge gerne vil fællesskaber. Men det skal være fællesskaber, hvor værdien og meningen er tydelig for dem.

Den hierarkiske struktur i en faglig organisation som dbio, kan være medvirkende til, at de unge har svært ved at engagere sig. Det er ikke tydeligt, hvordan man kan få indflydelse og hvis fornemmelsen er, at det er svært at få indflydelse, fordrer det nok ikke til at melde sig ind i fællesskabet.

I min tid som tillidsrepræsentant, havde jeg selv stor glæde ved at tale med studerende og nyuddannede om deres blik på bioanalytikerfaget og dét, at begynde på en ny arbejdsplads
Bitten Kaanbjerg Kristensen, næstformand

Flere undersøgelser viser også, at de unge betragter et medlemskab af en fagforening som bare en forsikring. Hvordan bliver dbio så til det fællesskab, som unge kan se værdien af og som giver mening for dem?

Vi skal lytte, lytte og lytte – ikke tale så meget. Vi har en tendens til at fortælle om alt dét, vi synes er positivt ved at være med i en faglig organisation. Men måske skal vi prøve at lytte lidt mere til jer, der er unge, og lade jer fortælle, hvad der betyder noget for jer. Dér hvor I er i livet.

Frispark logo

Hvad optager unge bioanalytikere? Hvad skal vi kæmpe for fremadrettet? Er det 30 timers arbejdsuge, specialistuddannelse eller noget helt tredje?

Og vi skal lytte til jer, allerede mens I er studerende, er i skiftet mellem studie og job - og i den første tid på en ny arbejdsplads.

I min tid som tillidsrepræsentant havde jeg selv stor glæde ved at tale med studerende og nyuddannede om deres blik på bioanalytikerfaget og dét, at begynde på et nyt arbejdssted. Det skaber en personlig relation, som er vigtig. Undersøgelser viser da også, at netop den personlige kontakt er medvirkende til at øge interessen for fællesskabet.

Tillidsrepræsentanterne har en særlig opgave i at spørge og lytte til jer. De er dbio på arbejdspladsen i hverdagen.

I unge er ambitiøse og engagerede. I er optaget af at vise, hvad I kan og vil gerne have succes med jeres arbejde. I er vant til at klare sig selv, I er selvhjulpne og finder alle svar på nettet. Derfor kan det virke lidt umoderne at hive fat i en tillidsrepræsentant, når I ellers er vant til en chatrobot eller bruger SoMe-grupper til at få svar på jeres spørgsmål. Mange af jer ved måske slet ikke, hvad en tillidsrepræsentant egentlig er. Derfor er det mit håb, at I tillidsrepræsentanter vil finde tid til at snakke med de studerende og yngre bioanalytikere, når de kommer ud på arbejdspladserne.

Det kan virke lidt umoderne at hive fat i en tillidsrepræsentant, når I ellers er vant til en chatrobot eller bruger SoMe-grupper til at få svar på jeres spørgsmål. Mange af jer ved måske slet ikke, hvad en tillidsrepræsentant er.
Bitten Kaanbjerg Kristensen, næstformand

Vi skal blive ved med at lytte til de knap så gamle i gårde i vores fag – dem, der kommer ind og ser på os og faget med nye øjne, så vi kan udvikle os til et fællesskab, som de også kan se sig selv i.

Har du et budskab til dbio, så send mig en mail eller hiv fat i mig, når vi mødes ude på din arbejdsplads. Jeg lytter gerne.

Bitten Kaanbjerg Kristensen

  • Næstformand i Danske Bioanalytikere siden 2018
  • Bor i Ikast i Midtjylland
  • Har senest arbejdet som bioanalytiker og FTR på Aarhus Universitetshospital
...

Kontakt

Forretningsudvalget
Næstformand
4422 3230
2633 1483

Særligt benyttede sider på dbio.dk