Hver femte med modermærkekræft kureret via egne immunceller

Hver femte patient med modermærkekræft er blevet sygdomsfri i ny forsøgsbehandling på Herlev Hospital, mens halvdelen har forbedret deres tilstand. Metoden er, at patienten behandles med egne immunforsvars-celler.

Nyhed

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist

Klaus4601_web

Efter 17 operationer havde lægerne opgivet at gøre mere for Klaus Ahlquist, da kræften havde spredt sig i hele kroppen. Som sidste udvej fik han tilbudt eksperimentel behandling med T-celleterapi. Det reddede hans liv. Foto: Sine Fiig

Immunterapi i kræftbehandlingen er i rivende udvikling, og det er især gået stærkt, siden det anerkendte tidsskrift Science i 2013 udråbte immunterapi som årets gennembrud i kræftforskningen. Immunterapi handler om at gøre kroppens immunforsvar stærkere, så det kan bekæmpe kræftcellerne i kroppen.

Det kan enten være via immunregulerende medicin som antistoffer eller den nyeste metode ’celleterapi’, hvor patientens egne T-celler fra immunforsvaret udnyttes til at slå kræftcellerne ihjel.

Hvor immunregulerende medicin allerede er godkendt i Danmark til behandling af modermærkekræft, er T-celleterapi endnu kun en eksperimentel behandling, som kan tilbydes, når alle andre behandlinger er opgivet. Men resultaterne af det senest afsluttede T-celle-forsøg med 31 modermærkekræft-patienter er allerede langt bedre end fx traditionel kemo-kræftbehandling.

Det fortæller forsker og læge Troels Holz Borch fra Center for Cancer Immunterapi (CCIT), Herlev Hospital, som er det eneste sted i Danmark, der behandler kræftpatienter i forsøg med T-celleterapi.

”Op til 50 % af patienterne har haft gavn af behandlingen med T-celleterapi, og 20 % har ingen synlig sygdom tilbage; enten fordi sygdommen helt forsvandt efter behandlingen, eller at det, der var tilbage, var så småt, at man kunne operere det væk. Patienter med modermærkekræft, der har spredt sig, bliver ikke kureret med almindelig kemoterapi. Så selvom det er for tidligt at tale om en kur, så er 20 % en kæmpe forbedring,” siger Troels Holz Borch.

Samme resultater i USA

Selv om 31 danske forsøgspersoner ikke er mange, har man i USA set samme resultater som i Danmark med T-celleterapi på patienter med modermærkekræft.

”De resultater, vi har fået, ligner utrolig meget dem, de har i USA. Og der har de behandlet flere patienter.  Der ligger også resultater nu fra det ene center i USA, hvor de har set på, hvordan det går patienterne lang tid efter. De viser, at hos de patienter, hvor sygdommen er forsvundet helt, er det en holdbar situation i længere tid; det vil sige ud over 7-8 år. Og det forventer vi også er tilfældet for vores patienter,” siger Troels Holz Borch.

Han tror også, at de på CCIT kan forbedre resultaterne yderligere. Nøglen er formodentlig at kombinere T-celleterapi med antistoffer, hvilket de allerede er begyndt at gøre.

”Vi har en formodning om, at de immunterapeutiske antistoffer kan spille sammen med T-celleterapien. Så hvis man kombinerer dem på den rigtige måde, håber vi, at vi kan øge andelen af patienter, der får gavn af den her behandling,” siger Troels Holz Borch.

Også andre kræfttyper 

Han forventer, at man fremover kan bruge T-celleterapi til behandling af andre cancertyper end modermærkekræft.

”Vi har resultater fra vores eget laboratorie, der viser, at det godt kan lade sig gøre at dyrke T-celler inden for andre typer af cancer. Og i USA har de også lavet T-celleterapi på patienter med kræft i livmoderhals og galdegangsveje,” siger Troels Holz Borch.

Udover modermærkekræft har CCIT også behandlet to patienter med ovariecancer, og snart begynder et forsøg med nyrekræft-patienter. Grunden til, at T-celleterapi startede med at blive brugt mod modermærkekræft, er blandt andet, at det er en ’immunogen’ kræftform – det vil sige, atimmunsystemet spiller en stor rolle i lige netop den kræfttype.

”Teoretisk set ville man kunne behandle alle kræfttyper, for vi ved, at immuncellerne er til stede i alle typer cancer. Men om det vil have den samme kliniske virkning på alle typer, kan jeg godt være i tvivl om. Der vil være nogle cancerformer, som ikke er ligeså immunogene,” siger Troels Holz Borch.

Ingen mirakelkur

Foreløbig har CCIT behandlet 50 patienter fra hele Danmark med T-celleterapi, siden centeret startede med forsøgene i 2009. Men flere og flere patienter kommer til. Alene i det seneste år er det blevet til 20 patienter. I 2016 forventer CCIT at behandle 25 patienter med T-celleterapi i kliniske forsøg.

Men selv om de foreløbige resultater er meget lovende, er Troels Holz Borch samtidig forsigtig med at udråbe T-celleterapi som et vidundermiddel.

”Det er ikke en mirakelkur. Der er 50 %, som responderer. Men det betyder også, at der er 50 %, som ikke gør det. Så der er et stykke vej endnu. Der er meget, vi skal lære af de her behandlinger. Og det er derfor, vi laver den kliniske forskning. Men vores resultater er et signal om, at vi gør noget rigtigt,” siger han. 


  Læs temaet om immunterapi i Fagbladet januar 2016

  • NYHED: Forskere tror på celleterapi i fremtidens kræftbehandling
  • REPORTAGE: Sådan gøres 100 milliarder T-celler klar til kræftkamp
  • FAKTA: Hvad er immunterapi?
  • CASE: Klaus' historie: ”Uden T-celleterapi var jeg dø”

MODERMÆRKEKRÆFT I DK

  • Cirka 24.000 danskere har diagnosen modermærkekræft.
  • Antallet af nye patienter har været stærkt stigende gennem de sidste 50 år og stiger fortsat.
  • Hvert år dør ca. 274 personer af modermærkekræft - 158 mænd og 116 kvinder.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

HAVD KOSTER DET?

  • Immunterapi er dyrere end kemoterapi, men T-celleterapi er billigere end antistof-behandlinger.
  • Ifølge CCIT’s beregninger koster en T-cellebehandling cirka 400.000 kroner inklusive alt i forløbet.
  • Mens antistoffer let løber op i 800.-900.000 kroner på et år kun for medicinen, som gives op til to år.

Kilde: CCIT, Herlev Hospital

Særligt benyttede sider på dbio.dk