Høringssvar Danske Bionalytikeres vedr. Behandlingsrådets proces- og metoderamme december 2020

Danske Bioanalytikere (dbio) vil gerne takke for muligheden for at afgive høringssvar til metode- og procesrammen for Behandlingsrådet.

Høringssvar og breve

dbio bifalder etableringen af Behandlingsrådet; herunder særligt potentialet for stor bredde i den aktive involvering af faglige bidragsydere.

Sundhedsteknologi får en stadig større betydning i det danske sundhedsvæsen, ligesom udviklingen og udbredelsen indenfor medicinsk udstyr er kraftigt voksende. Valg af det rette udstyr og korrekt brug heraf har afgørende betydning; både økonomisk og patientsikkerhedsmæssigt, hvorfor det er essentielt med fagligt velfunderede evalueringer og anbefalinger til Behandlingsrådets målgrupper.

dbio tilslutter sig, at Behandlingsrådet arbejder for at skabe mere sundhed for pengene, og glædes over, at der er opmærksomhed på sammenhængen mellem patientsikkerhed og økonomi. Kvalitet er således et parameter af økonomisk betydning, hvilket i særdeleshed gælder analyser, der udføres på avanceret, laboratoriemedicinsk udstyr, hvor analysesvaret danner grundlag for korrekt diagnose og behandling.

dbio bifalder, at hvert enkelt emne i Behandlingsrådets arbejde vil blive vurderet af relevante fagfolk med særlig viden om det specifikke område. dbio ønsker i denne sammenhæng at gøre opmærksom på bioanalytikeres særlige ekspertise indenfor det biomedicinske og diagnostiske område. Forståelsen for laboratoriemedicinske udstyr samt analyseudstyrets teknologiske muligheder og begrænsninger indgår således som særligt ekspertiseområde for bioanalytikere.

dbio vil derfor opfordre til:

  • At indtænke og gøre brug af faglige eksperter fra fagområder der ikke er repræsenteret ved et fagligt selskab eller andet organ i Rådet. Eksempelvis sikre bioanalytikerrepræsentation ved behandling af emner indenfor det biomedicinske og diagnostiske område. Dette både i forhold til vurdering af sundhedsteknologi og teknologier som anvendes i laboratorier og i borgeres eget hjem, og som således har direkte betydning for borgerens/patientens behandling.

dbio ønsker endvidere at henlede opmærksomheden på værdien af korrekt brug af sundhedsteknologien, hvorfor dbio vil opfodre til:

  • At Behandlingsrådet inkluderer betydningen af at have specifikke faglige kompetencer til rådighed til at sikre korrekt brug/optimal effekt ved anvendelse af ny eller eksisterende sundhedsteknologi eller medicinsk udstyr.

Danske Bioanalytikere står gerne til rådighed for udpegning af relevante eksperter med
bioanalytikerbaggrund til at indgå i Behandlingsrådets faglige udvalg eller som supple-
rende faglig repræsentant knyttet til Rådet.
 

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk