Forskere tror på celleterapi i fremtidens kræftbehandling

Celleterapien bruges endnu kun i kliniske forsøg, men resultaterne viser bedre helbredelses-procent end traditionel kræftbehandling. Et nyt studie på Herlev Hospital og i to øvrige europæiske lande kan måske bane vejen for en godkendelse af T-celleterapi.

Nyhed

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist

Herlev4326_web
Susanne Wendt tager T-celler op af nitrogen-tanken. Man fryser altid ekstra T-celler ned fra kræfttumoren, hvis noget går galt i dyrkningsprocessen, eller hvis patienten er for dårlig til at få T-cellerne tilbage i kroppen. De første T-celler, som man får udskilt fra tumoren, kaldes i fagsprog for ’Young TILs’ (tumor infiltrating lymphocytes). Foto: Sine Fiig

Forskerne har armene oppe over de foreløbige resultater med T-celleterapi i kræftbehandlingen, hvor det nyeste danske forsøg viser, at hver femte modermærkekræft-patient er blevet sygdomsfri. Metoden udnytter patientens egne immunforsvarsceller til at dræbe kræftcellerne.

Resultaterne er så lovende, at forskerne har svært ved at forestille sig, at T-celleterapi ikke bliver en del af det etablerede behandlingstilbud til kræftpatienter i fremtiden.

”Min forventning er, at vi på et tidspunkt kan tilbyde T-celleterapi som en standardbehandling. De gode responser på behandlingen, vi har set, og at sygdommen i nogle tilfælde forsvinder, er, med få undtagelser, ikke noget, man tidligere har set i behandlingen af kræft,” siger læge og forsker Troels Holz Borch fra Center for Cancer Immunterapi (CCIT), Herlev Hospital.

Godkendelse om cirka fem år

Troels Holz Borch håber, at CCIT’s kommende forsøg kan bane vejen for en endelig godkendelse af T-celleterapi som et etableret tilbud i kræftbehandlingen.

168 modermærkekræft-patienter fra Danmark, Holland og England skal deltage i forsøget, hvor de trækker lod mellem standardbehandling med antistoffet Ipilimumab og eksperimentel behandling med T-celleterapi.

”Vi håber, at vi med det her forsøg kan vise, at T-celleterapi er mindst lige så godt som Ipilimumab, og at der derfor er behov for, at vi kan tilbyde den som standardbehandling. Det tager nogle år at få lavet studiet, og derefter vil man forhåbentlig kunne starte ansøgningsprocessen hos Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA. Hvis vores resultater bliver så gode, som vi håber på, så snakker vi nok om cirka fem års tid,” siger Troels Holz Borch.

Noget af det mest lovende

Også hos Kræftens Bekæmpelse tror forskningsprofessor og biologisk kræftforsker Per Guldberg på T-celleterapi som en del af fremtidens kræftbehandling.

”Der er jo sket kæmpe fremskridt inden for kræftbehandling de seneste år, men T-celleterapi er noget af det absolut mest lovende, jeg har set. Også fordi det er en mere generel behandling, som måske ville kunne hjælpe på mange kræftformer,” siger Per Guldberg.

Udover forsøgene på CCIT forskes der også i T-cellebaseret immunterapi hos bioteknologivirksomheden CytoVac i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. Teknologien er lidt anderledes end hos CCIT, hvor man opformerer T-cellerne til milliarder og derefter sprøjter dem ind i patienten.

Hos CytoVac arbejder man med færre T-celler og lærer dem i stedet at genkende kræftcellerne. Det er dog endnu for tidligt at sige noget om resultaterne, fortæller Per Guldberg – men, siger han:

”Med de forsøg der er på forskellige fronter og med forskellige teknikker, så peger alt sammen i retning af, at T-celleterapi bestemt er en vej fremad.” 


  Læs temaet om immunterapi i Fagbladet januar 2016

  • REPORTAGE: Sådan gøres 100 milliarder T-celler klar til kræftkamp
  • FAKTA: Hvad er immunterapi?
  • CASE: Klaus' historie: ”Uden T-celleterapi var jeg dø”

Særligt benyttede sider på dbio.dk