Flere tillidsvalgte bliver ledere

I 2014 havde næsten dobbelt så mange ledere som i 2005 en baggrund som tillidsvalgt. Springet fra tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant til leder ligger ligefor, mener Danske Bioanalytikeres organisationskonsulent.

Nyhed

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist 

fratrtilledere
Flere tillidsrepræsentanter gør karriere som leder, og det i en tid, hvor der bliver færre ledere generelt. Grafik: infogr.am 

I 2014 var der næsten dobbelt så mange tidligere tillidsvalgte blandt lederne som i 2005. Det svarer til, at mere end hver 4. leder havde en baggrund som enten tillidsrepræsentant (TR) eller arbejdsmiljørepræsentant (AMiR) i 2014.Det viser Danske Bioanalytikeres egen
undersøgelse blandt medlemmerne.

”For de tillidsvalgte, som gerne vil have indflydelse, er gode til at have visioner og gå ind i samarbejdet med ledelsen, kan det ligge lige til højrebenet at blive leder,” siger Anders Clemensen, konsulent i dbio’s organisatoriske afdeling.

Men er der ikke umiddelbart et dilemma i at skifte fra medarbejdernes til ledelsens
side?

”Jo, det kunne man måske godt synes. Men som tillidsvalgt kender man systemet godt og er også blevet involveret i nogle af ledelsens overvejelser. Samtidig ved man, hvordan det ser ud fra medarbejdernes side. Så man er jo rigtig godt rustet til at blive leder, fordi man har begge vinkler på tingene,” siger Anders Clemensen.

Selvvalgt eller prikket

Han oplever, at der er forskellige årsager til, at tillidsvalgte bliver ledere. Nogle vælger

det bevidst, mens andre bliver spurgt.

”Jeg har hørt, at hvis en leder pludselig smutter, sker det nogle gange, at man konstituerer tillidsrepræsentanten. Det er naturligt, hvis ledelsen har oplevet en TR, der går positivt ind i forhandlinger og samtaler, og som kender til driften.”

Skiftet tilbage igen kan dog være problematisk, tror han.
”Jeg er et par gange her på det sidste blevet spurgt, om man kan tage orlov fra sin TR-stilling for at blive leder og så vende tilbage og blive TR. Jeg råder til, at man tænker rigtig godt over, hvad man vil. Som TR er det vigtigt at have kollegernes tillid, og har man én gang været leder, skal man grundigt overveje, om man kan vende tilbage og have den nødvendige tillid fra kollegerne, man skal være tillidsrepræsentant for,” siger han.

Strategisk samarbejde

De tillidsvalgtes nye karrierevej som leder falder også naturligt i forhold til dbio’s uddannelse af TR’er og AMiR’er.

”I uddannelsen er der meget fokus på samarbejde og forhandling med ledelsen og at kunne sætte sig i deres sted. Fordi det er den bedste måde at få indflydelse på. I stedet for at have en masse konflikter,” forklarer Anders Clemensen.

Fremtidens uddannelse som tillidsvalgt vil have endnu mere fokus på relationen til ledelsen. Så måske vil man fortsat se flere tillidsvalgte, der vælger at blive ledere.

”Vi taler allerede om, at de tillidsvalgte fremover skal tænke og arbejde mere strategisk. De skal kunne gå ind i et samarbejde med ledelsen på længere sigt og være endnu mere en sparringspartner end en modpart. Rollen som regelvogter vil fylde relativt mindre, og andre dele af TR-rollen vil
fylde mere.”

I fagbladet kan du også læse historien om Marianne Pedersen, der i 2008 skiftet TR-hvervet ud med lederrollen. Og Pia Margrethe Lind, der er skiftet fra arbejdsmiljørepræsentant til leder.

bio-pia-_HAH0652_web
Skiftet fra arbejdsmiljørepræsentant til leder har været let for afdelingsbioanalytiker Pia Margrethe Lind. Der er mange ligheder, synes hun. Foto: Helle Arensbak

Særligt benyttede sider på dbio.dk