Flamingokasser fra universitetslaboratorie genbruges hos biotekvirksomhed

Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på Syddansk Universitet modtager årligt hundredvis af flamingokasser med enzymer og celler til laboratoriet. I stedet for at smide kasserne ud, bliver de nu i stedet genbrugt af biotekvirksomhed PentaBase.

En grøn ide
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør
SDU_tina-holm-svenstrup

Tomme flamingokasser bliver genbrugt i stedet for at ryge til småt brændbart. Det var laborant Tina Holm Svenstrups idé, og hun har fået Inspirationsprisen fra Det Naturvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet for sin indsats. Foto: SDU

”Jeg har altid syntes, det var ærgerligt, at vi bare kasserede de mange flamingokasser,” siger Tina Holm Svenstrup, der arbejder som laborant på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på Syddansk Universitet, SDU.

Genanvendelse af de hundredvis af flamingokasser, som Institut for Biokemi og Molekylær Biologi årligt modtager, var en af de ideer, Tina Holm Svenstrup bragte op i bæredygtighedsudvalget på Det Naturvidenskabelige Fakultet – og som hun nu har realiseret.

”Gennem en kollega fik jeg kontakt til den lokale biotekvirksomhed PentaBase, og de ville gerne aftage de flamingokasser, som vi får tilsendt med enzymer og celler til laboratoriet. PentaBase kan bruge kasserne til forsendelse af varer, som kræver frost. I stedet for at vi sender kasserne til småt brændbart, kommer PentaBase og henter dem. Det sparer virksomheden for udgiften til at købe nye flamingokasser,” siger Tina Holm Svenstrup.

Hvad grønt har de gjort?

  • Opstartet samarbejde med biotekvirksomhed som aftager af brugte flamingokasser fra laboratoriet
  • Flamingokasserne genbruges til transport af varer hos biotekvirksomheden
  • Dannet et bæredygtighedsudvalg med deltagelse af ledelse, medarbejdere og studerende
  • Indført en Inspirationspris med udgangspunkt i FNs verdensmål
Kilde: Syddansk Universitet

Bæredygtighed er en ekstra dimension

Ideen har allerede spredt små ringe i vandet på SDU. Biologisk Institut er nemlig blevet inspireret til at være med i ordningen med PentaBase og til arbejdet med at finde flere aftagere til de brugte flamingokasser.

Tina Holm Svenstrup er medlem af bæredygtighedsudvalget på Det Naturvidenskabelige Fakultet. Udvalget, som består af dekanen, ansatte og studerende fra Det Naturvidenskabelige Fakultet, arbejder blandt andet med at iværksætte ideer, som kan bidrage til øget bæredygtighed på fakultetet.

"Arbejdet med øget bæredygtighed på min arbejdsplads giver en ekstra dimension til min dagligdag. Det giver mening for mig personligt - og så er det også bare rigtig spændende," siger Tina Holm Svenstrup, laborant.

Arbejdet med øget bæredygtighed på min arbejdsplads giver en ekstra dimension til min dagligdag. Det giver mening for mig personligt - og så er det også bare rigtig spændende.
Tina Holm Svenstrup, laborant

Tina Holm Svenstrup har i øvrigt modtaget Det Naturvidenskabelige Fakultets Inspirationspris 2020 for sit projekt med genbrug af flamingokasser. Prisen gives for en særlig indsats for arbejdet FNs Verdensmål på Syddansk Universitet.

En grøn ide: Artikelserie med konkrete ideer og tiltag til, hvordan bioanalytikere og laboranter kan være med til at gøre verden lidt mere grøn, eller i hvert fald lidt mindre sort. Skriv til journalist Niels C. Jensen, ncj@dbio.dk, hvis du har en grøn ide. De allerbedste ideer er konkrete lavpraktiske tiltag, som andre kan lære af og bruge på deres egen arbejdsplads.
Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk