Falck mister blodprøvetagning i Aalborg

Pris og kvalitet er hovedårsagerne til at Klinisk Biokemisk afdeling i Aalborg nu overtager den mobile blodprøvetagning i Aalborg Kommune fra Falck. I andre nordjyske kommuner fortsætter Falck.

Nyhed
Skrevet af
Jytte Kristensen, fagbladsredaktør 

En evalueringsrapport udarbejdet af Klinisk Biokemisk Afdeling i Aalborg må have været sønderlemmende læsning for Falck Healthcare.  Kvaliteten af Falcks blodprøvetagning på patienter i eget hjem beskrives nemlig i evalueringen som dårlig/uacceptabel. Og nu mister Falck så opgaven i Aalborg Kommune.

Forretningsudvalget i Region Nordjylland har den 11. maj besluttet , at ordningen hjemtages til  Klinisk Biokemisk afdeling , som  både vil kunne udføre opgaven billigere og levere en bedre kvalitet i prøvetagningen end Falck, som der bl.a. står i administrationens indstilling. 

Klinisk Biokemisk Afdeling skal bruge fire uger til at blive klar til at drive den  mobile blodprøvetagningsordning. Indtil da fortsætter Falcks paramedicinere med at køre ud og tage blodprøver i patienternes eget hjem.

Falck fortsætter i to komm​uner

​Den mobile blodprøvetagning drevet af Falck har kørt som pilotprojekt i Aalborg, Hjørring, Morsø, Thisted og Vesthimmerlands kommuner siden 2013/2014. Forsøget udløb ved udgangen af marts 2015.

Som nævnt overtager Klinisk Biokemisk Afdeling betjeningen af borgerne i Aalborg Kommune, mens  Hjørring og Morsø kommuner indtil videre fortsætter med Falcks ordning. Thisted og Vesthimmerlands kommuner ønsker ikke at fortsætte med ordningen. 

Fakta

Kvalitet i blodprøvetagning vurderes i evalueringen ud fra antallet af mislykket blodprøvetagning, forkert prøvetagning eller uegnet prøvemateriale. Evalueringen er udført af Klinisk Biokemisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

  • 2 % mislykkede prøvetagninger (normalt omkring 1 ‰)
  • 1 % forkert prøvemateriale (normalt omkring 1 ‰)
  • 5 gange højere forekomst af hæmolyserede prøver i forhold til blodprøver taget af bioanalytiker. Hæmolyse er et tegn på dårlig prøvetagning, som medfører at prøvematerialet ikke eller kun i begrænset omfang kan anvendes til analysering.

Kilde: Eval​​uering af pilotprojekt

Ingen økonomisk gevinst

Udover at kvaliteten i blodprøvetagningen vurderes som uacceptabel, viser evalueringen også, at prisen per blodprøvetagning i pilotprojektet har været 5-6 gange højere end tidligere. 

Helt præcist har driftsudgifterne til Falck og Klinisk Biokemisk i 2014 været 700.000 kr. svarende til cirka 630 kr. per blodprøvetagning. 

Derudover har man fundet fejl i 360 ud 1108 rekvisitioner, hvilket svarer til knap en ud af tre rekvisitioner. På den baggrund konkluderer man i evalueringen fra Klinisk Biokemi på Aalborg Universitetshospital, at ”det er uhensigtsmæssigt, at ordningen har et delt ansvar.”


Hent Evaluering af pilotprojekt: Mobil blodprøvetagning i Region Nordjylland, Aalborg og Vesthimmerlands kommune.​