Falck dumper i blodprøvetagning

Blodprøvetagning udført af paramedicinere ansat hos Falck får hårde ord med på vejen i en evaluering af et pilotprojekt i Nordjylland. Kvaliteten af blodprøvetagningen på patienter i eget hjem beskrives i evalueringen som dårlig/uacceptabel.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

Paramedicinere ansat i Falck har som del i et pilotprojekt haft til opgave tage blodprøver på patienter i eget hjem i Nordjylland. I evalueringen af projektet i Aalborg og Vesthimmerlands kommuner, konkluderer man blandt andet, at ”kvaliteten må overordnet vurderes som dårlig/uacceptabel.”

Kvalitet i blodprøvetagning vurderes i evalueringen ud fra antallet af mislykket blodprøvetagning, forkert prøvetagning eller uegnet prøvemateriale.

  • 2 % mislykkede prøvetagninger (normalt omkring 1 ‰)
  • 1 % forkert prøvemateriale (normalt omkring 1 ‰)
  • 5 gange højere forekomst af hæmolyserede prøver i forhold til blodprøver taget af bioanalytiker. Hæmolyse er et tegn på dårlig prøvetagning, som medfører at prøvematerialet ikke eller kun i begrænset omfang kan anvendes til analysering.

Kilde: Evaluering af pilotprojekt

Ingen økonomisk gevinst

Udover at kvaliteten i blodprøvetagningen vurderes som uacceptabel, viser evalueringen også, at prisen per blodprøvetagning i pilotprojektet har været 5-6 gange højere end tidligere.

Helt præcist har driftsudgifterne til Falck og Klinisk Biokemisk i 2014 været 700.000 kr. svarende til cirka 630 kr. per blodprøvetagning.

Derudover har man fundet fejl i 360 ud 1108 rekvisitioner, hvilket svarer til knap en ud af tre rekvisitioner. På den baggrund konkluderer man i evalueringen fra Klinisk Biokemi på Aalborg Universitetshospital, at ”det er uhensigtsmæssigt at ordningen har et delt ansvar.”


Hent  Evaluering af pilotprojekt: Mobil blodprøvetagning i Region Nordjylland, Aalborg
og Vesthimmerlands kommune.