"Det er ligesom om, at angsten overtager det Danmark, jeg kender"

Interview med bioanalytiker Pai Nielsen, der er med i kampagnen #engangvarjegflygtning. Hvad tænker hun om den flygtningesituation, der er i Danmark og Europa lige nu?

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

PaiNielsen6_web
Pai Nielsen er gift med Stig Nielsen, bor i Odense, og sammen har de to børn på henholdsvis 10 og 3 år. Til daglig arbejder hun som bioanalytiker i Klinisk Immunologisk Afdeling på Odense Universitetshospital. Foto: Heidi Lundsgaard

Hvorfor er du med i kampagnen #engangvarjegflygtning?

Fordi der er en masse negative historier og holdninger blandt politikere og i medierne om flygtninge og udlændinge i Danmark.

Det er frustrerende for mig at høre udlændinge omtalt som arbejdsløse, der nasser på samfundet. Jeg har boet her i 14 år, jeg har både arbejde og uddannelse, og det samme har folk i min omgangskreds.

Og når almindelige mennesker skriver alt muligt om udlændinge på sociale medier, går det lige i hjertet og gør ondt. Det frustrerer mig, at folk mener, at alle eller i hvert fald mange kommer hertil for at nasse på systemet, for det er ikke min opfattelse. Jeg er selv krigsbarn, og det gør ondt, når folk skriver sådan, selvom jeg føler mig velintegreret.

Hvad er din personlige flygtningehistorie?

Jeg kom til Danmark fra Afghanistan for 14 år siden i april 2001. Jeg var 16 år, da jeg kom hertil. Jeg kom til Danmark, fordi min mor og mine søskende blev familiesammenført med min far, som var her allerede. Vores familie havde været på flugt, siden jeg var syv år gammel, fordi min far var kommunist. Vi blev skilt fra min far, da jeg var 12 år gammel, og mødte ham først igen, da vi flyttede sammen i Danmark.

I første omgang flygtede vi rundt i Afghanistan, dernæst til Rusland, hvor vi boede i to år og så til sidst til Højer i Sønderjylland. Der havde min far besluttet, vi skulle bo, fordi han ville bo på landet væk fra ghettoområderne i byerne.

Jeg mødte min mand, imens jeg gik efterskole, gik på gymnasiet i Tønder, fik barn og flyttede til Odense, hvor jeg uddannede mig til bioanalytiker.

Hvordan blev du modtaget i Danmark?

I det store hele blev jeg modtaget godt. Der var en masse mennesker rundt om os i blandt andet skolen, som gerne ville hjælpe os. Der var også et par dårlige episoder med nogle andre unge, men generelt blev vi taget rigtig godt imod.

Men dengang blev der heller ikke talt om flygtninge og udlændinge på samme måde som nu. I dag er der en mere negativ tone.

Hvorfor blev du bioanalytiker?

Jeg startede på gymnasiet og tænkte, at jeg skulle noget med sprog. Men fandt ud af, at jeg rigtig godt kunne lide biologi, så jeg overvejede at læse biomedicin, men hørte så om bioanalytikeruddannelsen, som var mere praktisk, hvor teorien fyldte mere på biomedicin.

Så valgte jeg bioanalytiker i stedet og synes stadig, at biologi er vildt spændende.

Hvad tænker du om den flygtningesituation, der er i Danmark og Europa lige nu?

Jeg synes, at det er sørgeligt. Det er umenneskeligt. Jeg synes, at man glemmer, at det handler om mennesker. Det bliver bare tal og penge, man glemmer medmenneskeligheden. Jeg bliver meget påvirket, selvom jeg personligt ikke er en del af det. Jeg er gift med en sønderjyde og hedder Nielsen til efternavn.

Men det er ligesom om, at angsten overtager det Danmark, jeg kender.

Jeg får mange spørgsmål, som for eksempel: ”Hvorfor vælger de at komme til Danmark?” Jeg ved det jo ikke, men jeg forestiller mig, at de tænker, at deres børn skal have en fremtid, en uddannelse og en sikker opvækst. Det var i hvert fald mine forældres overvejelse, da de flygtede hertil.

Jeg forstår godt spørgsmålet, når man bor i lille trygge Danmark, hvor man ikke kan forstå sig til, hvordan det er at flygte fra krig. Generelt oplever jeg ikke negative holdninger, men jeg hører også, hvordan medier, politikere og almindelige mennesker på sociale medier omtaler flygtninge og udlændinge som problemer, der ikke bare skal komme hertil.

#ENGANGVARJEGFLYGTNING

  • Samira Nawa Amini startede kampagnen på #engangvarjegflygtning på Facebook, fordi hun var træt af, at flygtninge omtales som en samfundsbyrde.

  • Samira Nawa Amini mener, at politik befinder sig i et kapløb mod umenneskeligheden og startede derfor med egne ord et medmenneskeligt initiativ, som fokuserer på det positive.

  • Kampagnen går ud på, at flygtninge og udlændinge deler et billede af sig selv med teksten #engangvarjegflytning og en kommentar om, hvad laver i dag, på Facebook.

  • Initiativet har også udviklet sig til en fotoudstilling, der har været i blandt andet København og Aarhus.

Kilde: facebook-siden #engangvarjegflytning, tv2.dk

Særligt benyttede sider på dbio.dk