Enhedslisten tager bioanalytikeres arbejdsmiljø op i Folketinget

Enhedslisten har fremsat forslag til folketingsbeslutning om at anerkende frisørers og bioanalytikeres skader i bevægeapparatet som arbejdsskader. Næstformand i dbio Katja Wienmann Bramm er glad for bioanalytikernes arbejdsmiljø nu bliver drøftet politisk

Nyhed
Skrevet af
Sanne Jensen, arbejdsmiljøkonsulent
Frisør

Selvom der fagligt er langt mellem en bioanalytiker og en frisør, så er problemstillingen med mange gentagne bevægelser i akavede positioner den samme. Derfor er Danske Bioanalytikere gået sammen med Serviceforbundet for at få anerkendt skader i bevægeapparatet som arbejdsskader. Arkivfoto: Colourbox

"Jeg er rigtig glad for, at Enhedslisten tager bioanalytikerne og frisørernes arbejdsmiljø op i Folketinget. Vi har i mange år arbejdet for at få anerkendt arbejdsskader som et resultat af mange gentagne bevægelser i arbejdet," siger Katja Wienmann Bramm, der er næstformand i Danske Bioanalytikere.

Danske Bioanalytikere er gået sammen med Serviceforbundet, som blandt andet organiserer frisører, i kampen om at få anerkendt skader i bevægeapparatet som arbejdsskader. Det skal blandt andet ske ved, at det præciseres, at også gentagne bevægelser kan medføre en arbejdsskade. 

Det har ført til, at Enhedslisten nu har fremsat forslag til Folketinget om at tilføje ændringer i bekendtgørelsen om fortegnelse over erhvervssygdomme. Med beslutningsforslaget pålægges regeringen at sikre bedre muligheder for, at bioanalytikeres skader anerkendes.

Jeg er rigtig glad for, at Enhedslisten tager bioanalytikerne og frisørernes arbejdsmiljø op i Folketinget. Vi har i mange år arbejdet for at få anerkendt arbejdsskader som et resultat af mange gentagne bevægelser i arbejdet.
Katja Wienmann Bramm, næstformand i Danske Bioanalytikere

Skader i underarme, skuldre og fingre

Bioanalytikere og laboranter har mange gentagne bevægelser i arbejdet ved for eksempel mikroskopering og blodprøvetagning. De gentagne bevægelser belaster kroppen, og for bioanalytikere er det især fingre, underarme og skuldre, der belastes. 

Det er Danske Bioanalytikeres erfaring, at det er vanskeligt at få anerkendt disse skader som arbejdsskader. Det skyldes, at det eksisterende arbejdsskadesystem ikke tager højde for den måde bioanalytikere belaster bevægeapparatet på, forklarer Katja Wiennmann Bramm.

I sagerne hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring lægges der vægt på, at bioanalytikeres arbejdsopgaver ikke udføres med tilstrækkelig kraftanvendelse til, at det kan anerkendes som en arbejdsskade, selvom der er opstået en skade.

Forskning om gentagne bevægelser

Det er i forskningen veldokumenteret, at der er en sammenhæng mellem belastninger i arbejdet og risikoen for at udvikle skader. I en rapport fra Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur fremgår det, at blandt andet frisører er en udsat gruppe på grund af arbejdets form med gentagne bevægelser og akavede arbejdsstillinger.

”Ingen skal blive syge af at gå på arbejde, og hvis det alligevel sker, så skal man have krav på erstatning for skaderne,” siger Katja Wienmann Bramm, næstformand i Danske Bioanalytikere.

Ingen skal blive syge af at gå på arbejde, og hvis det alligevel sker, så skal man have krav på erstatning for skaderne.
Katja Wienmann Bramm, næstformand i Danske Bioanalytikere.

Beslutningsforslaget er planlagt til 1. behandling i Folketinget d. 8. februar 2024. Læs mere på Folketingets hjemmeside

Særligt benyttede sider på dbio.dk