Bioanalytikernes formand: "Danmark var ikke europamester i test uden os"

Regeringen vil med en corona-vinterpakke hjælpe hospitalerne gennem vinteren. Martina Jürs hilser pakken velkommen, men husk alle faggrupper, lyder opfordringen.

Corona
Skrevet af
Tina Groth-Andersen, politisk konsulent
Pressemøde 1. december 2021

Regeringen forhandler om en corona-vinterpakke med Radikale, Enhedslisten og SF, som kan hjælpe det pressede sundhedsvæsen gennem vinteren. Det fortalte statsminister Mette Fredriksen på et pressemøde om coronasituationen den 1. december 2021. Foto: Phillip Davali.

”Vi ser ind i en vinter med pressede hospitaler. En corona-vinterpakke er ikke en lynkur til mangel på bioanalytikere, ligelønsgabet eller arbejdspresset generelt, men pakken kan hjælpe os gennem vinteren,” siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere.

Men hun opfordrer også politikerne til at bruge pakken de rigtige steder og huske, at mange faggrupper har holdt for:

”Statsministeren siger ”hvert stik tæller”. Hun tænker på vaccination. Men jeg vil sige det sådan: Alle stik bioanalytikere og laboranter foretager, gør det muligt at analysere og finde ud af, hvad danskerne fejler. Selvom vi ikke fylder mest i medierne, havde Danmark ikke kunnet være den uofficielle Europamester i test uden os,” siger Martina Jürs.

Corona-vinterpakke del af Finansloven

Regeringen forhandler nu sammen med Enhedslisten, SF og Radikale Venstre om en corona-vinterpakke som en del af Finansloven for at afhjælpe den hårdt pressede sundhedssektor gennem den kommende vinter, hvor den nye corona-virusvariant Omikron truer med flere indlæggelser.

Hvad pakken helt præcist kommer til at indeholde er endnu uvist.



Selvom vi ikke fylder mest i medierne, havde Danmark ikke kunnet være den uofficielle Europamester i test uden os.
Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere

dbio forhandler i regionerne

Samtidig er flere regioner allerede i gang med at sætte penge af til at bidrage til at afbøde arbejdspresset, honorere for yderligere ekstraindsats o.l., så sundhedsvæsnet kan komme gennem vinteren. dbio’s regioner forhandler lige nu om, hvordan midlerne skal fordeles.

”Jeg kan godt forstå, at I er trætte. Der er trukket veksler på jer gennem længere tid. Vi arbejder i flere spor på, at også bioanalytikere og laboranter får del i de ekstra midler”, siger Martina Jürs.

Lønefterslæb løses ikke med vinterpakke

På længere sigt løses lønefterslæbet ikke med regeringens vinter-coronapakke, mener Martina Jürs:

”Uanset hvad politikerne bliver enige om en sen decemberaften i finansloven, løser det ikke lønefterslæbet. Vinter-pakken er kun penge i 2022. Der skal flere penge til de mange faggrupper, som er sakket bagud. Også i 2023, 2024 og fremover”, siger hun.

Lønstrukturkomitéen er nedsat og kommer med anbefalinger i løbet af 2022 i god tid til overenskomstforhandlingerne i 2024.

Særligt benyttede sider på dbio.dk