2022 var et turbulent år for pensionskassen

33 bioanalytikere var til generalforsamling i Pensionskassen for Sundhedsfaglige tilbage i april. Her får du Merete Ringsholts personlige beretning.

Debatindlæg
Skrevet af
Merete Ringsholt, bestyrelsesmedlem i Pensionskassen for Sundhedsfaglige
Vridsløse_Illustration COBE

PKA købte i 2020 sammen med byudviklingsvirksomheden A. Enggaard det tidligere Vridsløselille Statsfængsel for at transformere den 160.000 kvadratmeter store grund og bygningsmasse til en grøn bydel med boliger til alle aldre. Statsfængslet er kendt fra Olsen Banden-filmene. Illustration: COBE

Den årlige generalforsamling i Pensionskassen for Sundhedsfaglige (en del af PKA), blev afholdt i april måned. Som jeg har gjort tidligere, vil jeg fortælle lidt om, hvad der sker i pensionskassen.

Generalforsamlingen blev afholdt på hotel Marriott i København. Alle medlemmer kan møde op, men det er alene de delegerede, der har stemmeret. Ud af de godt 120 fremmødte delegerede var 33 bioanalytikere. Pensionskassens medlemmer udgør foruden os bioanalytikere faggrupperne jordmødre, kost- og ernæringsfaglige samt fysio- og ergoterapeuter. Tilsammen er vi i alt godt 71.000 medlemmer.  

Året 2022 var et turbulent år på de finansielle markeder grundet Ruslands invasion af Ukraine. Hertil kommer en energikrise og høj inflation. Det har derfor været et svært investeringsmarked at navigere i. Alle pensionkasser har lidt tab sidste år. Det gælder også for vores pensionskasse, der kom ud med et negativt afkast på 5,8 procent.

Til trods herfor har man fastsat kontorenten i 2023 til 6 procent. Kontorenten er den rente, der bliver givet på vore pensionsdepoter i PKA. Grunden til den gode kontorente er, at man i år med høje afkast har sat penge til side til år med mindre gode resultater. På den måde kan man udligne store udsving over tid. Pensionskassen er ejet af medlemmerne, og pengene kommer således tilbage til medlemmerne.

70 procent af slutløn

I PKA anbefaler man, at medlemmer, der går på pension, har en samlet pension på 70 procent af slutlønnen på arbejdsmarkedet. Hvis man har været på deltid eller holdt orlov, kan det være svært at nå herop. Derfor er det en god ide at holde øje med ens egne pensionsoplysninger, som kan tilgås på PKA.dk. Det kan også anbefales at spare ekstra op i PKA foruden det, der indbetales via de løbende arbejdsmarkedsbidrag. Selv et mindre månedligt beløb kan blive til mange penge og sikre lidt højere pension til en tryg seniortilværelse. Heldigvis sparer mange medlemmer i dag ekstra op i pensionskassen. PKA giver som nævnt 6 procent i kontorente og det derfor et meget fordelagtigt sted at placere opsparingen.

Merete Ringsholt
Merete Ringsholt, bestyrelsesmedlem i Pensionskassen for Sundhedsfaglige

Selvom pension for mange unge ikke er så ”meget inde på lystavlen” er det vigtigt at være bevidst om, hvor stor pension man kan få, og hvilke forsikringsordninger der er i pensionskassen.

PKA var en af første pensionkasser, der kunne tilbyde delpension til medlemmerne. Dette er en rigtig god mulighed for at få en mere glidende overgang til pensionsalderen, hvis det er for hårdt at arbejde på fuld tid. Kontakt gerne PKA, hvis dette har din interesse.

Stil op

Jeg skrev tidligere, at det er de delegerede, der har stemmeret på generalforsamlingen. I faggruppen for bioanalytikere er der omkring 40 delegerede, og i efteråret er der nyvalg hertil. Dette bliver annonceret i fagbladet og på andre relevante medier. Jeg kan kun opfordre til, at man stiller op, og på den måde får indflydelse på beslutningerne. Der arrangeres delegeretmøder, og man kan stille forslag til behandling på generalforsamlingen.

Foruden aktier og obligationer samt såkaldte unoterede investeringer, så som vindmølleparker mm, ejer pensionskassen en del udlejningsboliger rundt omkring i Danmark. Dog er der flest omkring de store byer, hvor efterspørgslen efter boliger er størst. Som eksempel kan jeg nævne, at PKA i 2020 sammen med byudviklingsvirksomheden A. Enggaard købte det tidligere Vridsløselille Statsfængsel for at transformere den 160.000 kvadratmeter store grund og bygningsmasse til en grøn bydel med boliger til alle aldre. Statsfængslet er hovedsageligt kendt fra Olsen Banden-filmene, og bliver helt sikkert et attraktivt sted at bo.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk