Skarp kritik fra ombudsmanden af horrible ventetider i arbejdsskadesager

Bioanalytikere og andre med en arbejdsskade venter i dag over to år på at få afgjort, om de kan få erstatning for deres skade. Og det er alt for længe, mener Folketingets Ombudsmand.

Nyhed

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

”Der er ingen faste regler for, hvor lang tid disse sager må tage. Men sagsbehandlingstiden skal være rimelig, og jeg mener ikke, at det er rimeligt at skulle vente i gennemsnit over to år på at få at vide, om man får erstatning for en arbejdsskade,” siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen på ombudsmandens hjemmeside.

Fagforeningen Danske Bioanalytikere har længe været bekymret over de lange sagsbehandlingstider. Næstformand Katja Wienmann Bramm siger:  ”Bag hver sag er der jo et menneske, og to år er urimelig lang tid at vente på at få en afklaring.”

Tvivl om planen

Ombudsmanden er også usikker på, om Arbejdsskadestyrelsens plan for at nedbringe sagsbehandlingstiderne er tilstrækkelig. Og han hæfter sig ved, at styrelsens egen målsætning er 21 måneder.

”Man må anerkende, at nogle typer af sager af naturlige grunde tager lang tid. Men det er overraskende, at målet er 21 måneder, når man tidligere har behandlet disse sager væsentligt hurtigere. Så det vil jeg følge nærmere”, siger Jørgen Steen Sørensen.

Laengere_ventetider_i_arbejdsskadesager (1)

Bekymret for flytning

Ombudsmanden har fulgt sagen siden sommeren 2015, hvor det kom frem i pressen, at sagsbehandlingstiderne var steget fra godt 15 måneder i 2012 til knapt 25 måneder i 2015. Stigningen er fortsat ind i 2016.

Ombudsmanden er også bekymret for at flytningen af opgaverne til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring giver ventetiden endnu en tand opad.

Jørgen Steen Sørensen har derfor bedt Beskæftigelsesministeriet om en orientering i januar 2017 om, hvordan det går med at nedbringe sagsbehandlingstiderne.

Hvorfor vente til 2017?

dbio´s næstformand er glad for, at Ombudsmanden har et vågent øje på Arbejdsskadestyrelsen, men hun er også kritisk.

”Jeg er bekymret over, at Beskæftigelsesministeriet blot skal melde tilbage inden udgangen af januar 2017.  Problemerne i Arbejdsskadestyrelsen har stået på i flere år, og vores medlemmer har ventet længe nok,” siger Katja Wienmann Bramm.​​​​

  • ​Arbejdsskadestyrelsen dropper at flytte ud af Hovedstaden pr. 1. juli 2017.
  • Langt flere har forladt styrelsen end forventet.
  • Arbejdsskadestyrelsen lukker i København den 1. januar 2019.
  • Opgaverne er flyttet til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Kilde: DR.dk, ombudsmanden.dk

Særligt benyttede sider på dbio.dk