Rigshospitalet vil måle patienters hjerterytme via smartphone

For første gang i Danmark vil Rigshospitalet teste smartphones til at måle patienters ekg. De forventer, at patienter med sjældne og kortvarige hjerterytmeforstyrrelser vil have gavn af teknologien, som allerede har vist gode resultater.

Nyhed
Skrevet af
Kirsten Gregers Jørgensen, journalist
Kardia Mobile_in use (1)

Man placerer en eller flere fingre fra hver hånd på de to metalplader. Det er vigtigt at have to fysisk adskilte punkter på hver side af hjertet. Ved at måle forskellen i elektricitet mellem de to punkter kan man se, hvordan strømmen løber fra den ene side af hjertet til den anden. Foto: Alivecor/Kardia

Forestil dig, at du lider af problemer med hjerterytmen. Du sidder i toget. Pludselig mærker du et anfald. Du flår din skjorte op og sætter den boks (event-recorder), du har fået af hospitalet, på din brystkasse for atmåle anfaldet.

Nej – ingen rar tanke, vel? Så meget hellere diskret placere to fingre på en plade bag på din mobiltelefon, som du alligevel har på dig.

Sidstnævnte bliver nu en mulighed for de patienter, som lider af sjældne og kortvarige hjerterytmeforstyrrelser, der ellers er svære at diagnosticere og dermed behandle. Rigshospitalet vil nemlig for første gang i Danmark køre et forsøg, hvor de måler patienters elektrokardiogram (ekg) via deres smartphone. Patienterne får udleveret en ekg-plade til telefonen, og når de sætter en finger fra hver hånd på pladen, måles hjertets spændingsforskelle, som omdannes til et ekg i en medfølgende app.

”Vi har en stor gruppe af patienter, som kun har et anfald måske to gange om året. De oplever ofte, at når de henvender sig hos egen læge eller på skadestuen, så er anfaldet gået over, inden de er nået frem. Og så bliver de måske ikke altid taget alvorligt, hvis ikke der er noget på deres hjertediagram. Det her giver mulighed for, at folk selv kan optage på deres telefon, når de har et anfald, og så kan vi se, præcis hvad der stod på, og tage stilling til, om patienten skal behandles eller ej,” siger Dan Høfsten, hjertemedicinsk læge på Rigshospitalets Hjertecenter.

Har den altid på sig

Modsat alternativet med en event-recorder er mobiltelefonløsningen langt billigere.

”Med en smartphone udnytter man en teknologi, som folk allerede har. Så man kan spare en masse penge. Derudover kommer man også ud over det problem, at hvis du udleverer en overvågning, som folk skal have i tasken, så skal de selv huske at få fyldt strøm på, have den med sig alle vegne og måske gå med den i årevis. Det vil folk aldrig få gjort. Men en telefon sørger folk altid for at have strøm på og have med sig,” siger Dan Høfsten.

Allerede gode erfaringer

Det forventes, at 80 yngre patienter skal deltage i forsøget, da det typisk er unge mennesker, som rammes af de sjældne og kortvarige hjerterytmeforstyrrelser, der oftest er ufarlige. Det er endnu uklart, hvornår projektet starter, da Rigshospitalet er i gang med at indhente de nødvendige godkendelser. Men de foreløbige erfaringer er gode.

”Når vi selv har eksperimenteret med  bloddet, har vi set eksempler på, at man får nogle ret flotte signaler. Og firmaet, der har udviklet det, har lavet nogle kliniske forsøg i udlandet, hvor man har brugt det til at undersøge, om folk har atrieflimmer, som er en almindelig rytmeforstyrrelse.

Og der har man fundet rigtig god overensstemmelse med målinger lavet på traditionel vis,” siger Dan Høfsten.

Også på Odense Universitetshospital har de haft gode erfaringer med smartphone-ekg. I Ugeskrift for Læger beskriver læger fra Hjertemedicinsk Afdeling, hvordan man via smartphonemetoden fandt paroksystisk atrieflimren (anfald, der kommer og går, red.) på en 20-årig mandlig patient, hvor traditionelle målemetoder ikke kunne vise det.

Kardia Mobile_recording
Via en app kan man se sit ekg, som sendes til hjertelægerne på Rigshospitalet. Appen kan ikke downloades i Danmark, men Rigshospitalet har fået adgang til en testversion. Foto: Alivecor/Kardia

Kun et supplement

Dan Høfsten understreger dog, at smartphone-ekg, som er et 1-punkts-ekg, ikke kan erstatte et traditionelt 12-punkts-ekg, som måles i et laboratorium.

”Det kan på ingen måde erstatte et almindeligt ekg. Det er et supplement. Med smartphonen kan du se, om en rytme er regelmæssig eller uregelmæssig, hurtig eller langsom, bred eller smal. Men du kan ikke gå i finere detaljer med, hvor i hjertet forstyrrelsen sidder, og du kan heller ikke se, om folk har en blodprop i hjertet,” siger han og fortsætter:

”Den anden væsentlige begrænsning er, at du har meget bedre kontakt, når du klistrer en elektrode direkte på brystkassen med noget gel nedenunder. Så det er klart, at risikoen for støj selvfølgelig er større med en mobiltelefon. Især hvis folk sidder i et tog, der ryster.”

Risiko for unødig bekymring

Ekg via mobiltelefonen er blot en af de mange nye sundheds-apps, som gør, at folk kan måle deres sundhedstilstand hjemme i dagligstuen.

”Området eksploderer; ikke bare til klinisk brug på sygehusene, men også generelt til alment brug,” siger Jacob Pontoppidan, overlæge på Hjertemedicinsk Afdeling, Odense Universitetshospital. Men spørgsmålet er så, om alt bare er til det bedre, hvis scenariet bliver, at man kan drøne ned i Netto og købe fx en ekgplade til mobiltelefonen – og herefter potentielt bombardere læger med hjemmegjorte hjertekardiogrammer.

”Der er en risiko for, at patienter af egen drift anskaffer det her og begynder at gå og måle på sig selv og får nogle underlige kurver ud, som enten kan skabe bekymring eller usikkerhed hos patienterne. Og der kan være det problem, at vi som læger bliver overrendt af patienter – og det gælder jo alle de her health-apps, som er på vej,” siger Dan Høfsten.

Han mener derfor, at de professionelle skal bane vejen.

”Det er også grunden til, at vi har valgt at gå ind i det som projekt. Hvis ikke lægerne går forrest med det her, så ender vi med at blive rendt over ende af bekymrede folk med alle mulige underlige apps og alle mulige underlige resultater, som vi slet ikke ved, hvordan vi skal forholde os til. Det har vi også allerede set eksempler på. Så det er et spørgsmål om at være ordentligt forberedt og sikre, at der kommer noget videnskabelig evidens, så man kun bruger det, der rent faktisk virker.”

Hvad med de gamle?

Hvis smartphone-ekg viser sig at virke, kan en ulempe også være, at ældre mennesker ikke er så ferme til teknologien og derfor vil blive hægtet af.

”Det vil selvfølgelig være diskriminerende, hvis man kun tilbød det til unge mennesker. Så det er jo en anden ting, man er nødt til at tage hånd om. Her håber vi at få nogle erfaringer med, hvilke udfordringer folk står med. Virker det for eksempel i en akut situation, hvor patienten er bange og sveder, og der er stress på, fordi man måske holder midt i et kryds inde på Rådhuspladsen. Og vi vil også se på, hvor let det har været for folk. Det kan give en fornemmelse af, om det vil være en udfordring i forhold til den ældre generation,” siger Dan Høfsten.

Hvem ved – i fremtiden vil du måske se endnu flere folk i toget med snuden nede i telefonen – ikke på jagt efter Pokémon-figurer eller i færd med at sende en sød besked til deres hjertes udkårne, men derimod med at tjekke, hvordan det står til med hjerterytmen.

Kardia Mobile and attachment plate (1)
Det er denne model, som Rigshospitalet vil køre forsøg med. Ekg-pladen sættes bag på mobiltelefonen. Den koster 99 dollar i USA (ca. 660 kroner). Modellen er godkendt af den amerikanske sundhedsmyndighed FDA (Food and Drug Administration). Foto: Alivecor/Kardia
Kardia Band_1
Det er også muligt at måle sit ekg via en speciel urrem til Apple-uret. Modellen sælges endnu ikke, men er i en godkendelsesproces hos den amerikanske sundhedsmyndighed FDA (Food and Drug Administration). Producenten oplyser, at ekg-urremmen forventes at kunne købes i Europa i slutningen af 2016. Foto: Alivecor/Kardia
Possible AF Result
Via en app kan man se sit ekg, som sendes til hjertelægerne på Rigshospitalet. Appen kan ikke downloades i Danmark, men Rigshospitalet har fået adgang til en testversion. Foto: Alivecor/Kardia

​Der findes forskellige udbydere af smartphone-ekg-løsninger, som kan benyttes til de fleste smartphones; både Android og Apple.

Det er også muligt at købe en ydelse, hvor man sender sit ekg til en hjertelæge og får svar kort tid efter.

Smartphone-ekg findes endnu ikke i Danmark, men i en lang række andre lande som fx USA; desuden i flere europæiske lande som fx Storbritannien og Tyskland.

Læs bl.a. mere på www.alivecor.com og www.cardiacdesigns.com

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk