Region Sjælland: Følg retningslinjerne og lyt til fagligheden

Risikoen for smittespredning mellem patienter og bioanalytiker har skabt utryghed blandt bioanalytikerne, der tager blodprøver på ambulatorierne på Køge og Roskilde Sygehuse. Sygehusdirektøren mener, at man følger myndighedernes retningslinjer.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

webnielsh_storversion
”Vi henstiller til, at man lytter til de faglige vejledninger, og det der anbefales fra myndighederne,” siger sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital, Niels Würgler Hansen.​ Pressefoto

”Først og fremmest vil jeg gerne sige, at det er helt naturligt, at der er en bekymring blandt sundhedspersonalet i den nuværende situation. Det man kan og skal gøre, er at læne sig op ad sin egen og andres faglighed,” siger Niels Würgler Hansen, der er sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital.

Niels Würgler Hansen forklarer, at der været afholdt flere møder med bioanalytikerne og deres repræsentanter for at imødekommene den bekymring og nervøsitet, der har været blandt medarbejderne i ambulatoriet.

Læs også:  Utryghed og bekymring for smittefare på ambulatoriet i Køge og Roskilde​

Dertil kommer, at den generelle neddrosling af planlagt aktivitet mv. har medført en halvering af antallet af patienter i ambulatoriet.

Ingen adgang for person​er med symptomer

”Og så bliver jeg nødt til at sige, at det er en lægefaglig opgave at vurdere, hvem der skal have taget en blodprøve eller ej,” siger Niels Würgler Hansen og forklarer, at der kan være god grund til at f.eks. patienter med diabetes, hjertekar-sygdomme fortsat kommer i ambulatoriet for at få taget blodprøver.

Sygehusdirektøren forklarer videre, at personer med symptomer på covid-19 ikke må komme i ambulatoriet, hvilket der også er opsat skilte om på sygehusene. Ligesom der er en vagt ved hovedindgangen, der kan afvise personer uden ærinde. Patienter med symptomer på covid-19 skal i stedet rette kontakt til egen læge pr. telefon.

Ingen mundbind til bioanalytikerne

En del af kritikken i Køge og Roskilde har handlet om værnemidler og et ønske fra bioanalytikerne om at kunne bruge mundbind ifbm. blodprøvetagningen. Det afviser Region Sjælland og sygehusdirektør Niels Würgler Hansen.

”Vi henstiller til, at man lytter til de faglige vejledninger, og det der anbefales fra myndighederne. Vi lægger helt konkret op til, at der ikke bruges værnemidler, når det ikke er beskrevet i retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen,” siger Niels Würgler Hansen.

På andre hospitaler har der været eksempler på, at bioanalytikerne i lignende funktioner har visir og opsat en plexiglasplade mellem patienten og prøvetageren. Men det mener Niels Würgler Hansen ikke er relevant, da det ikke er en del af retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen.

Niels Würgler Hansen understreger, at der efter hans opfattelse har været en god dialog med bioanalytikernes repræsentanter i hele forløbet.