Metropol og VIA: Svært at blive uddannet bioanalytiker i lægepraksis

Det er ikke nemt at få uddannelsespladser til bioanalytikere i lægepraksis. I København og Aarhus har man ingen faste aftaler om klinisk uddannelse i almen praksis.

Nyhed

 Af Helle Broberg Nielsen, journalist

web_Mustafa1214

”Da jeg hørte, at det var muligt at komme i uddannelsesforløb i en praksis, tænkte jeg, at det var noget lidt specielt og noget, jeg gerne ville prøve,” siger Mustafa Kilic, der er en af de få, som har haft en del af sin uddannelse i almen praksis. Foto: Sine Fiig

I Region Hovedstaden har man tidligere aktivt forsøgt at skaffe uddannelsespladser til bioanalytikerstuderende i almen praksis, men den indsats blev for tre år siden sat på standby. Ca. 10 modul 1-studerende har på den måde været ude i et forløb, hvor de halvdelen af tiden var på
en sygehusafdeling og den anden i en lægepraksis.

Uddannelseskonsulent Bettina Friis Olsen, tidligere Professionshøjskolen Metropol, fortæller, at ordningen var en succes, men da ressourcerne til administration af klinikpladser blev beskåret, var der ikke længere tid til at følge op på den store lobbyindsats, der skulle til.

Hun har siden fundet andre løsninger med kliniske uddannelsesforløb på fx Steno Laboratoriet, Kennedycenteret eller hospitalsafdelinger, der ikke tidligere har stillet praktikpladser til rådighed.

Lægepraksis giver ikke nok alene

”Med de indledende moduler kan uddannelsesmålene godt opfyldes, og det gælder også modul 13, hvor vi både har haft og stadig har studerende ude i lægepraksis. Men andre moduler har så specifikke mål, at de ikke kan opfyldes i almen praksis alene.”

”Man ville sagtens kunne arrangere, at sygehusafdelinger efter modul 4 kunne dele studerende med en lægepraksis. Men i øjeblikket er der ikke ressourcer til at gøre det,” siger Bettina Friis Olsen.

Ingen penge til lægerne

Heller ikke på bioanalytikeruddannelsen VIA i Århus har man for nuværende faste aftaler med lægepraksis om uddannelsesforløb.

”Vi ville ellers gerne, og flere af vores studerende har forsøgt på modul 13. Problemet er ofte, at vi ikke kan give praktiktaxameter, altså betale lægehusene for at tage sig af en studerende,” siger Anne Sofie Landbo, faglig pædagogisk leder på VIA’s bioanalytikeruddannelse.

Både fra Metropol og fra VIA er meldingen dog, at hvis de studerende selv finder en mulighed i en lægepraksis, er man i udgangspunktet positivt indstillet på at få skabt en model, der lever op til uddannelsesmålene for det kliniske uddannelsesforløb.

I juni-udgaven af fagbladet kan du læse om Mustafa Kilic, som har haft et uddannelsesforløb i en lægepraksis i Otterup på Fyn.

Særligt benyttede sider på dbio.dk