Ren lattergas er farligt

Men det som børn, der er bange for at få taget blodprøver, kan få, er 50 procent ren ilt og 50 procent lattergas. Og det er et godkendt lægemiddel.

Nyhed

​​​​ Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

bioanalytikere_12_web
I april 2016 bragte fagbladet en repotage fra Rigshospitalet hvor bioanalytiker Maria Zahrah gav lattergas til drengen Sabri. Drengen fortalte bagefter, at han slet ikke opdagede, da lægen satte nålen i armen. Det gjorde slet ikke ondt, og han vil gerne have lattergas næste gang, han skal have taget en blodprøve. Foto: Thomas Steen Sørensen​

Brugte patroner fra lattergas flyder i Københavns gader. Den 31. juli havde næsten alle danske medier historien om, hvordan brugere af ren lattergas, nu oplever problemer og alvorlige senfølger efter brug af den berusende gas.

Blandt andet på Rigshospitalet tilbyder man børn lattergas, hvis de er meget bange for at få taget en blodprøve. Bioanalytikere er her specielt lært op til at give lattergas. Den gas er ikke farlig.

Ren gas bruges som rusmiddel

Nogle forældre er måske blevet opskræmt af medieomtalen af faren ved lattergas.  Vi har kontaktet Susanne Molin, som er børnesmerte- og anæstesisygeplejerske på Videncenter for Børnesmerter på Rigshospitalet, og en af de sygeplejersker, der lærer bioanalytikerne op.

”Susanne Molin, hvad skal en bioanalytiker sige, hvis en forældre er bange for, at deres barn får lattergas som hjælp til at få taget en blodprøve?”

”De unge, der bruger lattergas som rusmiddel, køber og indtager patroner, der er 100 procent ren lattergas, og det fuldstændigt rigtigt at indtag af ren lattergas er farligt. Derudover er længerevarende brug af lattergas også farligt”, siger Susanne Molin. 

Lattergas som lægemiddel er 50 % ilt

Men forældre med børn på hospitalet, bør ikke ængste sig.
”Den lattergas, børn får her på hospitalet, udgøres af 50 procent lattergas og 50 procent ren ilt.  Det er et lægemiddel, som bruges ved indikation, og barnet inhalerer gassen i max en halv time. Den her gas er sikker, den virker godt på smerter ved stikket, og den er angstdæmpende. 1 procent oplever bivirkninger i form af kvalme. Men der er jo også risiko for bivirkninger for barnet, hvis de oplever at få taget en blodprøve, mens de bliver holdt fast!” siger Susanne Molin.