Bioanalytikere og laboranter oplever udfordringer med gener fra værnemidler

Sundhedspersonale oplever gener fra mundbind og visir. Forbrugerrådet TÆNK er bekymrede for, at mundbind indeholder uønskede kemiske stoffer.

Nyhed

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ Af Helene Højgaard, juridisk konsulent

Blodprøve_W4A4783-800px
Forbrugerrådet TÆNK har rettet henvendelse til Lægemiddelstyrelsen og Miljøstyrelsen, og opfordret til at der bliver set på de kemiske stoffer, der bruges i eksempelvis mundbind. ​Foto: Line Bloch Klostergaard, Region Nordjylland

Sundhedsstyrelsens skærpede anbefalinger om brug af masker og beskyttelsesudstyr under covid-19 epidemien betyder, at mange bioanalytikere bærer mundbind og visir, mange timer om dagen. Mundbind kan forværre hudproblemer i ansigtet, da huden bliver varm og svedig.

”Vi hører om udslæt ved anvendelse af mundbind, hovedpine ved anvendelse af visir pga. tryk om hovedet og dårligt udsyn, gener ved ørerne efter mange timers anvendelse af mundbind samt tørhed i svælget, og det skal der kigges nærmere på,” siger Katja Wienmann Bramm, næstformand i Danske Bioanalytikere.

Bekymring for uønskede kemiske stoffer ​

Forbrugerrådet TÆNK har nu rettet henvendelse til Lægemiddelstyrelsen og Miljøstyrelsen, og opfordret til, at der bliver set på de kemiske stoffer der bruges i eksempelvis mundbind. De er bekymrede for, at visse mundbind indeholder uønskede kemiske stoffer, der kan give gener i form af udslæt.

”I og med at mundbind både påbydes og udbredes så markant samt er et marked i voldsom vækst, betyder det også, at der er kommet mange nye leverandører på markedet, og der er stor risiko for, at produkter af tvivlsom karakter bliver bragt i omløb. Det øger behovet for kontrollen med mundbindene i den nuværende situation” skriver Forbrugerrådet i deres henvendelse til myndighederne. 

Forbrugerrådet Tænk bakker fuldt op om Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til brug af mundbind som værnemiddel, men de finder det relevant at markedet bliver tjekket for uønsket kemi.

Husk at anmelde det som en arbejdsskade

Gener fra værnemidler skal anmeldes som arbejdsskader. Ofte vil generne opstå efter længere tids brug af f.eks. visir og mundbind, hvilket betyder, at arbejdsskaden er en erhvervssygdom, som skal anmeldes af din praktiserende læge.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at anmelde en arbejdsskade, kan du altid kontakte dbio’s arbejdsskadekonsulent, Helene Højgaard på hho@dbio.dk eller 4422 3241.

Særligt benyttede sider på dbio.dk