Fagblad nr. 8 2023

Ta’ snakken om fællesskabet ved frokostbordet

Hermed en opfordring; hvor ville jeg ønske, at nødvendigheden af det fagpolitiske arbejde igen blev en naturlig del af samtalen ude på de danske arbejdspladser. Også når der ikke lige er optræk til overenskomst.

Vi har brug for dem, hvis vi
også i fremtiden skal være
et fællesskab, der står stærkt
og troværdigt over for
arbejdsgiverne.
Martina Jürs, formand i Danske Bioanalytikere

Og hvor ville jeg ønske, at jer, der er medlemmer af Danske Bioanalytikere, tager snakken med jeres gode kolleger, der endnu ikke er det. Vi har brug for dem, hvis vi også i fremtiden skal være et fællesskab, der står stærkt og troværdigt over for arbejdsgiverne. 

Der er forskellige årsager til ikke at være medlem af en forhandlingsduelig fagforening. Inflationen og energikrisen fik sidste år nogle til at vælge os fra.

Andre ser bare ikke pointen; vi får jo præcist det samme som fuldt betalende medlemmer, lyder det. Forståeligt. Men ligesom med alle andre tilkæmpede rettigheder i et samfund, kan de hurtigt rulles tilbage.

Har man ikke en tillidsrepræsentant og en fagforening i ryggen, kommer man til at stå ret alene med fx en uretmæssig fyring, arbejdsskade eller i andre hårdknuder. For ikke at tale om i en strejkesituation. Hver eneste overenskomstforhandling drejer sig netop om det. Arbejdsgiverne vil have mere ud af arbejdstagerne – det er de ligesom sat i verden for. 

Og så meget desto mere i et efterhånden voldsomt udfordret sundhedsvæsen. Derfor forsøger de konstant at presse os på fx arbejdstidsregler, løntillæg og andre goder, som vi for lidt siden kunne tage for givet. Alle ved, hvor ødelæggende et konstant opskruet tempo, manglende ressourcer og almindelig utilfredshed er for trivslen på en arbejdsplads. 

Den slags har vi som fagforening altid max fokus på – specielt når fagets egne ledere også selv bliver presset ovenfra. At have en organisation, der er klædt på til at håndtere den slags på jeres vegne, er ikke en naturlov. 

Det kræver lige præcis medlemsopbakning og ikke mindst en hel masse dedikerede medlemmer, der som tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, studenter-aktive eller faglige fyrtårne er med til at tegne vores fællesskab.

Et inkluderende fællesskab, hvor I som medlemmer altid kun er en sms, en chat eller en mail fra jeres tre formænd og respektive regionsformænd; jeg modtager selv næsten dagligt beskeder med feedback, der er med til at kvalificere vores arbejde. 

Så jeg gentager lige min opfordring: Ta’ snakken om betydningen af fagforeningen ved frokostbordet. Og invitér din kollega med indenfor i dbio.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk