Fagblad nr. 1 2024

Overflødige blodprøver? Nu skal vi blive ekstra skarpe på at vælge klogt!

Den står som bekendt på knivskarpe prioriteringer hele raden rundt i sundhedsvæsnet de kommende – ja, nok rigtigt mange år. En skæv demografi, en presset nationaløkonomi og ikke mindst manglen på personaleressourcer betyder, at der er aktiviteter, som sundhedsvæsnet bliver nødt til at skære fra.

Sjovt nok – men alligevel ikke
så besynderligt – var det tre
kvikke bioanalytikerstuderende,
der var de første til at have et
kritisk øje på den eksplosive
stigning i analyser for
D-vitaminmangel.
Martina Jürs, formand i Danske Bioanalytikere

Jeg foreslår, at vi begynder med at set på dét, der allerede er overflødigt – måske endda skadeligt. Inden for diagnostikken gælder det fx de hele 20 procent af alle laboratorieanalyser, som en stor metaanalyse peger på, er unødvendige. 

Det er netop missionen for Vælg Klogt, som er et samarbejde mellem de lægefaglige selskaber og Danske Patienter, men som også trækker på input fra fx bioanalytikere. 

Måske læste I om anbefalingerne fra Vælg Klogt i dbio’s medier sidste efterår; om de syv analyser, som bør undgås ud over i nogle helt særlige tilfælde.

I kender dem uden tvivl og har sikkert også registreret, at analysen for f.eks. D-vitaminmangel kom gevaldigt på mode for nogle år siden. Hos raske, men mere eller mindre vintertrætte mennesker. Nu siger Vælg Klogt: Ta’ en vitaminpille! Sjovt nok – men alligevel ikke så besynderligt – var det tre kvikke bioanalytikerstuderende, der var de første til at have et kritisk øje på den eksplosive stigning i analyser for D-vitaminmangel.

Det skete på Klinisk Biokemisk Afdeling på Regionshospitalet Nordjylland i Hjørring i 2018. I deres bachelorprojekt foreslog de en pop-up-funktion, der oplyser borgerens læge, hvis der allerede foreligger et aktuelt analysesvar, og denne indlysende foranstaltning reducerede rekvisitionerne med 20 procent. Og gav en besparelse på ca. en halv mio. kr. om året. 

Men det handler om mere end bare den enkelte punkt-besparelse. Som I naturligvis ved, er der statistisk risiko for flere falsk-positive prøvesvar, når analyse-volumenen stiger. Det vil typisk medføre flere prøver, mere udredning.

Dyrt for sundhedsvæsnet, besværligt og bekymrende for patienten. Netop derfor vil jeg opfordre til, at vi stadig – specielt jer, der leder efter et emne til jeres bachelorprojekt eller bare er optaget af faglig udvikling og kvalitetssikring – vender blikket ekstra nysgerrigt mod den daglige praksis
på laboratorierne. Hvordan får vi skaffet os af med flere overflødige prøver og uhensigtsmæssige procedurer?

Ja, hvordan skaffer vi os mere sundhedsfaglig værdi for de samme ressourcer? Sådan at prioriteringerne netop ikke kommer til at gå ud over den diagnostiske kvalitet: Vi skal ikke have et dårlige sundhedsvæsen. Vi skal have et klogere sundhedsvæsen.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk