Ugur Sahin og Özlem Türeci: Det tyske ægtepar bag coronavaccinen

Et tysk ægtepar med rødder i Tyrkiet står bag firmaet BioNTech, som har udviklet vaccinen mod corona på mindre et år, sammen med det amerikanske medicinalfirma Pfizer. Det tyske familiefirma formåede at overhale mange konkurrenter indenom.

Nyhed

​​ Af Niels C. Jensen, journalist

Ægteparret bag det tyske firma BioNTech, der har udviklet coronavaccinen sammen med Pfizer er kendt for deres ydmyghed. Ugur Sahins udtalte i forbindelse med lanceringen af vaccinen, at det var en:

 

”Sejr for innovation, videnskab og globalt samarbejde, som ville være med til at bringe verden tilbage til normalen.” Det skriver engelske The Guardian.​

Det tyske familiefirma formåede at overhale mange konkurrenter indenom i udviklingen af en coronavaccine. Ugur Sahin fortæller til The Guardian, at han første læste om Covid-19 i det lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet fredag d. 24. januar 2020. Den følgende mandag kaldte han medarbejderne i sit firma sammen og fortalte, at de skulle udvikle en vaccine.

20 kandidater klar i marts

BioNTech havde tidligere samarbejdet med det amerikanske medicinalfirma Pfizer om en influenzavaccine og gik derfor med i projektet. I marts 2020, da Tyskland lukkede ned for første gang, havde BioNTech allerede udviklet 20 kandidater til en coro​navaccine. Fem af dem blev videreudviklet i et forskningsprogram, og i starten af november kom gennembruddet. 

Foreløbige undersøgelser viste, at vaccinen var 90 procent sikker, og dermed bedre end de fleste havde turdet håbe på. Resten er historie.

Både Özlem Türeci og Ugur Sahins forældre kom til Tyskland fra Tyrkiet i slutningen af 1960erne. Ugur S​ahin blev født i İskenderun, og flyttede som 4-årig til Tyskland sammen med sin familie. Özlem Türeci voksede op i Lastrup i det nordvestlige Tyskland.  Uğur Şahin har skrevet doktorafhandling om immunterapi i kræftbehandling og Özlem Türeci har ligeledes læst medicin.

Læs hele historien om parret bag coronavaccinen hos The Guardian.

Særligt benyttede sider på dbio.dk