Sundhedspersonale får udvidet mulighed for at overføre ferie

For at lette presset i sundhedsvæsenet og frigøre flere hænder, er det nu muligt for sundhedspersonale - der ønsker det - at overføre ferie til næste ferieafholdelsesperiode i højere grad end ellers.

Corona
Skrevet af
Sara Beck Jochumsen, juridisk konsulent
Vinterferie

Feriereglerne lempes for at skaffe flere hænder i sundhedsvæsnet hen over julen. Arkivfoto: Colourbox

Det er nu muligt for sundhedspersonale at overføre ferie til næste år, hvis man har ferie, der skulle have været afholdt inden 31. december 2021. Regeringen har vedtaget lempede regler på grund af mangel på sundhedspersonale og et voksende pres med Omikron-varianten.

Normalt kan man ikke overføre ferie ved at henvise til arbejdspresset. Men reglerne er nu ændret, så der kan skaffes flere hænder i sundhedssektoren hen over julen i denne ekstraordinære situation. Det skriver Beskæftigelsesministeriet.

Feriehindring udvides

Kategorien for, hvornår der kan være en feriehindring, udvides til ansatte indenfor det regionale og kommunale sundhedsvæsen, plejehjem og i hjemmeplejen. Det er dog frivilligt, og arbejdsgiver kan fortsat ikke afbryde ferien, når først den er begyndt.

Hvis du ønsker det, kan du indgå en aftale med din arbejdsgiver om, at udføre nødvendigt arbejde. Resten af ferien overføres til næste år.

De nye regler gælder fra den 16. december 2021.

Nye lempede ferieregler

Beskæftigelsesministeriet har ændret i reglerne for overførsel af ferie, så der kan skaffes flere hænder i sundhedssektoren hen over julen i denne ekstraordinære situation. Det betyder, at

Følgende tilføjes som feriehindring: Udførelse af nødvendigt arbejde af hensyn til den offentlige sikkerhed og sundhed inden for det regionale og kommunale sundhedsvæsen samt i hjemmeplejen og på plejehjem under helt ekstraordinære omstændigheder som følge af udbredelsen af samfundskritisk sygdom. 

Personale på de nævnte områder, som frivilligt vælger ikke at afholde tilgodehavende ferie op til ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december, får mulighed for at påberåbe forholdet som en feriehindring, og derved overføre den direktivbeskyttede ferie (1.-4. ferieuge samt overført ferie fra ”mini-ferieåret”) til den efterfølgende ferieafholdelsesperiode. 5. ferieuge kan fortsat udbetales eller overføres efter de gældende regler herom.

Allerede fastsat ferie kun kan ændres af arbejdsgiver i force majeure-lignende situationer og efter en konkret vurdering af den pågældende ansattes arbejdssituation.

Arbejdsgiver kan ikke afbryde påbegyndt ferie, men den ansatte kan aftale med arbejdsgiver at afbryde påbegyndt ferie for at udføre nødvendigt arbejde i henhold til bekendtgørelsen og få den resterende ferie overført.

Kilde: Danske Bioanalytikere og Beskæftigelsesministeriet

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk