Sådan finder man epilepsi med computer og video

Et EEG-apparat måler hjernens aktivitet. Engang blev målingerne udskrevet på en lang papirstrimmel. I dag benyttes avanceret computerteknologi og videooptagelser, der overvåger patientens tilstand, fortæller bioanalytiker Arta I. Daljifi.

Nyhed

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist

Hjernen er det mest komplekse organ, vi har. Alt i dagligdagen styres af den. Hvis man mistænker sygdomme i hjernen, kan man blive udredt med Elektroencefalografi (EEG); for eksempel sygdomme som for epilepsi, bevidsthedsforstyrrelser-bevidstløshed/koma, hjernebetændelse, søvnforstyrrelser og visse former for demens.

EEG er en teknik til at registrere hjernens elektriske aktivitet. Der findes forskellige måder at opfange den elektriske aktivitet fra hjernen: Nåle-elektroder, plader og caps (huer med påsatte elektroder). Man sætter elektroderne på hovedets overflade og måler spændingsforskelle mellem elektroderne. Den elektriske aktivitet ses som forskelligartede grafiske bølger på en skærm, alt efter om personen er vågen, sover eller for eksempel har epilepsi.

Sådan bruges EEG-apparatet

EEG-apparatet måler hjernens elektriske aktivitet. Nedenfor kan du se apparatet i funktion. Billederne er modelfotos og viser ikke en rigtig patient.

_MG_9380_RED web

En hue med elektroder på sættes på patienten. Modelfoto: Neurofysiologisk Klinik, Rigshospitalet-Glostrup.

_MG_9412_RED web

Gele fra en flad sprøjte skal bruges til at få god kontakt til hovedbunden. Modelfoto: Neurofysiologisk Klinik, Rigshospitalet-Glostrup.

_MG_9438_RED web

Gele kommes ned i huen. Modelfoto: Neurofysiologisk Klinik, Rigshospitalet-Glostrup.

_MG_9463_RED web

Huen er koblet til en lille boks, som sender signalerne videre til en pc-skærm. Modelfoto: Neurofysiologisk Klinik, Rigshospitalet-Glostrup.

Boelger skaerm_beskaaret_red web_MG_9566

Hjernens signaler kan herefter aflæses som grafiske bølger på en skærm. Modelfoto: Neurofysiologisk Klinik, Rigshospitalet-Glostrup.

Hvad kan maskinen?

"EEG-apparatet er et dataopsamlingssystem, som består af flere forskellige komponenter. For at kunne registrere hjernens aktivitet skal der udover elektroderne også bruges en fintfølende forstærker, der filtrerer og digitaliserer hjerneaktiviteten."
"Det digitale signal fra forstærkeren sendes til computeren i EEG-systemet. EEG-apparatet er et dataopsamlingssystem, som består af flere forskellige komponenter. For at kunne registrere hjernens aktivitet skal der udover elektroderne også bruges en fintfølende forstærker, der filtrerer og digitaliserer hjerneaktiviteten. Det digitale signal fra forstærkeren sendes til computeren i EEG-systemet."
"På pc’en sørger medico-software for yderligere signalbehandling og præsentation af hjerneaktiviteten. EEG-apparatet har oftest flere egenskaber som for eksempel synkroniseret video og lyd af forsøgspersonen samt mulighed for en eller flere andre stimuleringsformer; visuel, auditiv, sensorisk osv." fortæller bioanalytiker Arta I. Daljifi, Neurofysiologisk Klinik, Rigshospitalet-Glostrup.

Hvordan er maskinen at arbejde med?

"EEG-apparatet er nemt at arbejde med, men der kræves teknisk nøjagtighed og lang oplæring, især til databehandling – det vil sige vurdering af EEG-kurver og resultater."

Hvorfor er du glad for den?

"De ældre EEG-apparater udskrev målingerne på en lang strimmel papir. På nyere apparater optages EEG-signalet på en computer, hvor der samtidig anvendes video-optagelse, så man kan se patienternes eventuelle anfald."
"Signalet forstærkes med en faktor 100.000, for at man kan se signalet på en skærm. Video-EEG under anfald er den bedste måde at diagnosticere epilepsi.  Gennem årene har EEG-apparatur forandret sig, og i dag findes meget veludviklede EEG-apparater og systemer, som har flere funktioner integreret."
migogminmaskine

Fagbladets serie handler om noget af det allervigtigste i en bioanalytikers hverdag – nemlig udstyr.

Har du også en yndlingsmaskine, som du er særligt glad for, eller er nyskabende for din måde at arbejde på, så vil vi meget gerne høre om den.

Skriv til redaktør Jytte Kristensen jkr@dbio.dk

Særligt benyttede sider på dbio.dk