Plastaffald på hospitalerne i hovedstaden kører nu – endelig – til genanvendelse

Efter flere års startvanskeligheder, logistikudfordringer og coronapandemi ser det ud til, at plastik fra hospitalerne i Region Hovedstaden bliver genanvendt eller i hvert fald en del af det. Målet er at genanvende 500 tons plastik om året, oplyser regionen.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Affaldssortering i Region Hovedstaden

Affaldssorteringen er i gang på Region Hovedstadens hospitaler. Pt. sorteres der 10 tons plastaffald i måneden, målet er 10 tons hver uge. Arkivfoto: Sine Fiig

10 tons plastaffald om ugen – efter planen. Det er store mængder plastikaffald, hospitalerne i Region Hovedstaden sender til genanvendelse, men man er stadig ikke helt i mål.

”For tiden indsamles der ca. 10 ton blandet plastikaffald om måneden fra regionens hospitaler, hvilket dog ligger under vores forventede mængde. Efterhånden som vi bliver bedre til at sortere og indsamle det blandede plastikaffald, regner vi med at indsamle 500 ton om året,” siger Thomas Madsen, specialkonsulent i Center for Ejendomme, Enhed for Energi og Miljø.

Med andre ord er målet 10 ton om ugen, og mængden er lige nu omkring 10 ton - om måneden.

Plastaffaldets rejse

  1. Medarbejdere på hospitalerne sørger for at smide rent plastikaffald i den rigtige affaldsspand.

  2. Den blandede plastik transporteres til og opsamles i en komprimator på hospitalet.

  3. Plasten køres til virksomheden Marius Pedersen til opbalning (transportballer) og opbevaring.

  4. DKK Plastics sørger for, når der er en passende mængde, videre transport til modtager-/behandlingsanlæg i Krefeld i Tyskland.

  5. Plasten sorteres i forskellige fraktioner (PE, PP, PET) på anlægget i Krefeld.

  6. Plasten renses og laves til plastgranulat, der kan genanvendes i nye produkter.

  7. En del af plasten, som ikke kan genanvendes, sendes til energiindvinding og forbrænding.

  8. Plastgranulatet genanvendes i produkter.

Kilde: Region Hovedstaden og DKK Plastics

Genanvender halvdelen

Thomas Madsen oplyser, at regionen i samarbejde med firmaet DDK Plastics nu er i gang med at genanvende plastik fra hospitalerne, selvom det fortsat varierer, hvor store mængder plastik, hospitalerne sorterer – og hvor stor en del, der i sidste ende kan genanvendes.

”Vi har endnu ikke modtaget sorteringsdata for de seneste sendinger plastikaffald. Men på to tidligere sendinger til anlægget lå materialegenindvinding på henholdsvis 49 og 74 procent. Vi vil gerne have data på alle behandlede mængder, og det er aftalt med DKK Plastics, at de sender data, når de er tilgængelige,” siger Thomas Madsen.

Hvad gør I med det, der ikke genanvendes?

”Fra den første sending var der 29 procent, der gik til energiindvinding som erstatningsbrændstof f.eks. i cementindustri og et restprodukt på 22 procent, der blev sendt til forbrænding med henblik på energiudnyttelse på lokalt kraftvarmeværk. For den anden sending var der 0 procent til energiindvinding og 26 procent restprodukt,” siger Thomas Madsen.

Corona satte alt på pause

Ifølge Peter Franke fra firmaet DKK Plastics, som håndterer plastaffaldet fra Region Hovedstaden, er projektet stadig i sin spæde start, da coronapandemien flyttede fokus og har betydet, at firmaet ikke har modtaget store mængder affald siden samarbejdet med regionen startede i 2020.

”Vi har kun modtaget omkring 160 plastaffald tons indtil nu, og det er småtterier og for lidt til, at systemet kører optimalt, men nu er vi i gang,” siger Peter Franke. Han ser ikke den store forskel i plastaffaldet fra hospitalerne i forhold til private husstande, som de normalt beskæftiger sig med. Og dog.

”Det er grundlæggende sammenligneligt med husholdningsaffald, hvor der også er mange forskellige slags plast med alt fra dunke til skyllemiddel og smørbakker. Men der er også noget, der skiller sig ud. Der var f.eks. en situation med nogle gule poser, hvor der var skrevet corona udenpå - det gav lidt udfordringer. Men det viste sig bare at være emballage til testkits,” siger Peter Franke fra DKK Plastics.

Læs også:

Særligt benyttede sider på dbio.dk