”Jeg føler mig som en forsøgskanin og et gidsel”

Sundhedsministeriets slingrekurs frustrerer krydsvaccinerede bioanalytikere. dbio har bedt Sundhedsstyrelsen om dialog. Hurtigt.

Nyhed
Skrevet af
Jytte Kristensen, fagbladsredaktør
Vaccine

dbio oplever bekymring hos krydsvaccinerede medlemmer. De er særlig bekymrede for smitterisikoen, men der stilles ligeledes spørgsmålstegn ved gyldigheden af deres coronapas. dbio opfordrer Sundhedsstyrelsen til dialog ovenpå de forskellige meldinger i pressen de seneste dage. Foto: Line Bloch Klostergaard, Region Nordjylland

Den 26. juli forlød det, at såkaldt krydsvaccinerede, dvs. personer der har fået to forskellige vacciner mod COVID-19, ville få tilbudt et tredje stik. Dagen efter trak Sundhedsministeriet i land. I den nye melding skriver Sundhedsministeriet, at Sundhedsstyrelsen vurderer, at det er sundhedsfagligt tilstrækkeligt at tilbyde én dosis mRNA-vaccine til personer, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen.

Den vurdering betvivler bioanalytiker Lise Emanuelsen fra Patologisk afdeling i Aalborg, som er krydsvaccineret.

”Jeg kender flere, der ligesom jeg er lidt utrygge med hensyn til, hvor godt de egentlig er dækket. Og personligt føler jeg mig lidt som en forsøgskanin ved at have fået to forskellige slags vacciner. Jeg er godt klar over, at Sundhedsstyrelsen og flere andre lande siger, at den dækker lige så godt som en ”almindelig” vaccination. Men så længe WHO ikke anbefaler en krydsvaccination, stiller det os krydsvaccinerede i en dårlig situation” siger hun.

Mange sundhedspersonaler er krydsvaccinerede

Hun er en af de i alt 150.000 krydsvaccinerede danskere, som nåede at få et enkelt stik med AstraZeneca-vaccinen, inden den blev taget ud af det danske vaccinationsprogram. De blev alle tilbudt at få andet stik med Pfizer eller Moderna. 

Sundhedspersonale udgør hovedparten af de 150.000 krydsvaccinerede, idet de var blandt de allerførste, der fik tilbud om vaccination.

”I min afdeling er vi kun tre bioanalytikere, der kan udføre flowcytometri. Hvis vi blev syge eller kom i karantæne ville vigtige opgaver i afdelingen gå i stå. Så det var af hensyn til mit arbejde og selvfølgelig også til mine gamle forældre, at jeg tog imod AstraZeneca vaccinen”.

Hindrer rejser også af faglig karakter

Hun er meget frustreret over Sundhedsministeriets nye melding. Også fordi det betyder, at det hindrer hende i at kunne rejse.  

”Mange lande også nogle EU-lande accepterer ikke krydsvaccination, så mit coronapas er ugyldigt. Det kan naturligvis opfattes som et luksusproblem ikke at kunne rejse, men i vores fag bliver vi så også udelukket fra at deltage i konferencer og faglige kongresser i udlandet. USA accepterer fx ikke krydsvaccinerede”, siger Lise Emanuelsen.

”Jeg føler mig som et gidsel.” 

Gør dbio noget?

Lise Emanuelsen skrev til Danske Bioanalytikere for at høre om foreningen gør noget for, at bioanalytikerne kan få et tredje stik med Pfizer eller Moderna vaccinen.

”Jeg håber, at I er på sagen, så vi ( jeres medlemmer) ikke fortsat skal være dårligere stillet end resten af den danske befolkning”, skrev hun i mailen.

Katja Wienmann Bramm, næstformand i dbio har den 28. juli sendt et brev til Sundhedsstyrelsen, hvor hun gør opmærksom på frustrationen og beder om en hurtig dialog om en løsning af problemet. 

I brevet står blandt andet: ”I dbio stiller vi os uforstående overfor, at bioanalytikere og andet sundhedspersonale, der arbejder i front i det danske sundhedsvæsen under en pandemi, skal stilles ringere end den øvrige befolkning.”

Særligt benyttede sider på dbio.dk