I fremtiden kan man drikke kaffe og overvåge stress ved tankens kraft

På Aarhus Universitet har de udviklet et øre-EEG-apparat, som kan give nye muligheder uden for laboratoriet. Fx monitorering af søvn, stress eller simple former for tankestyring af elektroniske enheder - så som at styre en computermus ved tankens kraft.

Nyhed

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist 

EarEEG_AT_9513_RED web
Her ses ’EarEEG’, som forskere på Aarhus Universitet har udviklet. Det kan måle hjernens elektriske signaler gennem øret. Foto: Aarhus Universitet. Foto: Anders Trærup.

Moderne forskning gør, at fremtidens EEG-apparat (elektroencefalografi) ikke bare kan bruges til at diagnosticere sygdomme i hjernen. I Danmark har forskere fra Aarhus Universitet udviklet et øre-EEG-apparat, som kan måle elektrisk aktivitet i hjernen gennem øret, skriver universitetet på sin hjemmeside.

 Det åbner døren for helt nye anvendelser af EEG; f. eks. monitorering af psykiske og neurologiske sygdomme. Og når det gælder raske mennesker, vil teknologien eksempelvis kunne bruges til monitorering af stressbelastning, søvn eller til simple former for tankestyring af elektroniske enheder i hjemmet. 

"EEG-målinger kan på sigt få meget stor betydning i vores dagligdag. Og hele det område, der handler om, hvordan mennesker og elektroniske devices interagerer, er under stor forvandling," siger Preben Kidmose, professor ved Aarhus Universitet og en af verdens førende eksperter i måling af EEG gennem øret, og fortsætter:

"Når vi for alvor bliver i stand til at bruge teknologien over længere tid uden for laboratoriet, kommer vi alle sammen til at mærke det."

EarEEG_AT_3621_RED web
’EarEEG’ minder i sin udformning om et almindeligt, moderne høreapparat og er næsten usynligt i øregangen. Foto: Aarhus Universitet. Foto: Anders Trærup.

Kaffe-drikning via tankens kraft

Professoren fortæller også, at det allerede i dag er teknologisk muligt at skabe en direkte kommunikation imellem hjernen og forskellige computerstyrede enheder.

I USA har man for eksempel set en lam kvinde styre computermusen ved tankens kraft eller drikke kaffe med hjælp af en robotstyret arm, alene ved at tænke på den fysiske bevægelse. Det skyldes, at hendes tankesignaler registreres og oversættes til computerordrer.

Det danske øre-EEG-apparat er stadig under udvikling, men resultaterne ser lovende ud, og forskerne forventer, at de kan opnå samme datakvalitet, som man i dag ser ved traditionelle EEG-målinger.

I øjeblikket arbejder forskerne på at bruge øre-EEG-teknologien til at advare diabetespatienter imod hypoglykæmi (lavt blodsukker). I de kommende år vil de undersøge, hvordan teknologien kan bruges til folk med epilepsi.

Læs mere om EarEEG på Aarhus Universitets hjemmeside: "Her er forskernes bud på fremtidens EEG" 

Særligt benyttede sider på dbio.dk