Coronaregler for sundhedsmedarbejdere i Norge strammes

Norge: Efter et tragisk dødsfald, hvor en ikke-vaccineret hjemmehjælper har smittet en 98-årig mand med corona, strammer det norske Helsedirektoratet nu retningslinjerne overfor medarbejderne i pleje- og sundhedssektoren.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør
Coronavaccination

75 procent af danskerne er færdigvaccinerede mod coronavirus, blandt sundhedspersonale er tallet 98,4 procent. 14 procent af danskerne har fået influenzavaccinen. Det oplyser Statens Serum Institut. Arkivfoto: Line Bloch Klostergaard, Region Nordjylland

I et brev til landets kommuner skriver Helsedirektoratet, det norske svar på Sundhedsstyrelsen, at vaccination er frivilligt, men samtidigt, at det ikke er acceptabelt at udsætte patienter for smitterisiko. Anledningen til brevet er de medarbejdere i sundhedsvæsnet, som ikke er vaccineret.

”Det er et lovkrav, at kommunerne skal levere sikre sundhedsydelser, herunder beskytte patienter og ansatte mod smittefare. Helsedirektoratet lægger til grund, at ikke-vaccinerede ansatte i sundheds- og plejesektoren udgør større fare for patienter, end dem som er vaccinerede,” siger vicedirektør Espen Rostrup Nakstad og opfordrer arbejdsgiverne til at starte med at få lavet et overblik over medarbejdernes vaccinationsstatus.

Det er et lovkrav, at kommunerne skal levere sikre sundhedsydelser, herunder beskytte patienter og ansatte mod smittefare.
Vicedirektør Espen Rostrup Nakstad, Helsedirektoratet

I Danmark skal man passe sit almindelige arbejde

I brevet fra Helsedirektoratet slås det fast, at hvis det vurderes nødvendigt, så kan arbejdsgiverne eventuelt omplacere medarbejdere, der ikke er vaccinerede, der er også mulighed for at kræve, at ikke-vaccinerede medarbejdere anvender ekstra værnemidler. Ansatte, der ikke ønsker at oplyse vaccinationsstatus, anses i øvrigt som ikke-vaccinerede.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at herhjemme er retningslinjen pt., at man, uanset om man er vaccineret eller ej, skal varetage sit almindelige arbejde. Men arbejdsgiveren bør dog gå i dialog om smitteforebyggelse med ikke-vaccinerede medarbejdere.

”I dag er alle personer over 12 år tilbudt vaccination mod COVID-19, og vaccinationstilslutningen er høj. Den høje vaccinationstilslutning i befolkningen giver lavere risiko for at blive smittet med SARS-CoV-2, ligesom den enkelte vaccinerede har betydeligt mindsket risiko for alvorlig sygdom og død, skulle de blive smittet... Personer i øget risiko skal derfor uafhængig af vaccinationsstatus som udgangspunkt ikke længere omplaceres fra deres arbejde i sundheds-, social- og plejesektoren. Arbejdspladsen bør altid gå i dialog med personen i øget risiko om hvordan et sikkert arbejdsmiljø opretholdes ift. smitteforebyggelse," fremgår det af Sundhedsstyrelsens retningslinjer for håndtering af COVID-19 i sundhedsvæsenet.

Derudover opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at ikke-vaccineret sundhedspersonale testes hver 7. dag eller hvor det vurderes nødvendigt 2 gange ugentligt.

Ikke kun corona

De norske myndigerne gør klart, at de skærpede retningslinjer ift. vaccination og smitterisiko gælder både coronavirus og influenza.

”Det er vigtigt at skærme sårbare patienter fra smitterisiko. I et normalt år dør mange norske patienter af sæsoninfluenza, og årets influenzasæson kan blive ekstra kraftig. Hvis man overvejer kortlægning og tiltag overfor ikke-vaccineret personale, bør man tage højde for både vaccination mod Covid-19 og influenza," siger Espen Rostrup Nakstad.

Særligt benyttede sider på dbio.dk