Akut brug for flere bioanalytikere i akutmodtagelsen

Aalborg Universitetshospital forsøger med opnormering og håber at kunne ansætte flere bioanalytikere til en række ledige poster på Klinisk Biokemisk Afdeling. ”Hvis der er ti kvalificerede ansøgere, så kan det være, vi ansætter ti,” siger afsnitsledende bioanalytiker Mona Rosenbeck.

Nyhed
Skrevet af
Niels Stoktoft Overgaard, journalist
Akutmodtagelsen Aalborg Mette F.

Akutmodtagelsen i Aalborg har politisk opmærksomhed. For et par år siden med besøg af Mette Frederiksen og nu med ekstra penge fra regionsrådet til at opnormere med bioanalytikere. Arkivfoto: Ritzau Scanpix (2019).

Akutmodtagelsen på Aalborg Universitetshospital oplever jævnligt at venten på en bioanalytiker udgør en flaskehals. Det bremser hurtig behandling, og det forsinker, at patienter kommer videre til en anden afdeling eller bliver udskrevet. Derfor opnormeres der nu med to bioanalytikere. Det sker i første omgang i en prøveperiode på seks uger.

Vi ser desværre af og til, at det staser til med patienter. Flere hænder vil give en hurtigere proces. Det er godt for patienterne og deres forløb.
Martin Nielsen, afsnitsledende bioanalytiker, Klinisk Biokemisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital

Pengene kommer fra en pulje på 20 millioner kroner, som det nordjyske regionsråd har afsat for kort tid siden. Det er midler, som skal formindske presset på hospitalerne. De to ekstra bioanalytikere skal forbedre flowet for patienterne i akutmodtagelsen.

”Vi ser desværre af og til, at det staser til med patienter. Flere hænder vil give en hurtigere proces. Det er godt for patienterne og deres forløb,” siger afsnitsledende bioanalytiker Martin Nielsen, der har været med til at forberede det nye projekt.

Pres på akutmodtagelsen giver flere akutte prøver

Alle synes, at det nye initiativ er godt. Men udfordringen er at finde bioanalytikere til at besætte stillingerne. I første omgang bliver det derfor formentlig uddannede og trænede medicinstuderende, der skal bestride posterne.

Klinisk Biokemisk Afdeling har netop haft opslag om få ansat ”et antal” bioanalytikere. Der er også kommet kvalificerede ansøgere.

Vi har egentlig ikke diskuteret, hvor mange vi skal have. Hvis der er ti kvalificerede ansøgere, så kan det være, vi ansætter ti.
Mona Rosenbeck, afsnitsledende bioanalytiker, Klinisk Biokemisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital

”Vi har egentlig ikke diskuteret, hvor mange vi skal have. Hvis der er ti kvalificerede ansøgere, så kan det være, vi ansætter ti. Vi har i den grad brug for kolleger og nu også i højere grad til akutmodtagelsen,” siger afsnitsledende bioanalytiker Mona Rosenbeck.

Ledende overlæge Annebirthe Bo Hansen fortæller, at presset på akutmodtagelsen i Aalborg er vokset som andre steder i landet. Det giver større behov for akutte prøver inden for blandt andet hæmatologi og koagulation, væsketal, nyretal, levertal osv.

”Det er kerneopgaver for bioanalytikere. Men vi står nærmest alle steder i sundhedsvæsenet og mangler hænder,” siger Annebirthe Bo Hansen.

Risikere at flytte problemet

Planen er ikke, at der fast skal stationeres bioanalytikere i akutmodtagelsen. Behovet svinger meget gennem døgnet. Men der skal med de nye stillinger hurtigere kunne tages prøver og hurtigere analyseres.

Regionsformand Merete Dahl Kjeldgaard fra dbio-Nordjylland synes som udgangspunkt, at det er en god idé med flere kræfter til akutmodtagelsen. Især hvis der var bioanalytikere, som kunne ansættes til opgaven.

”Men der er ingen ledige, så jeg kan frygte, at hvis der satses mere på akutmodtagelsen, så flytter det bare med problemet. I forvejen mangles der folk til at besætte mange af posterne i vagtrullet på Klinisk Biokemisk Afdeling,” siger Merete Dahl Kjeldgaard.

Særligt benyttede sider på dbio.dk