50 år efter: Uddannelse i genetisk vejledning på vej på til Danmark

En arbejdsgruppe har netop indleveret et forslag til en dansk uddannelse for certificerede genetiske vejledere. I USA etablerede man allerede i 1969 en uddannelse for certificerede genetiske vejledere.

Nyhed
Skrevet af
Berit Viuf, videnskabsjournalist
K_DSCF5299

Selvom der endnu ikke er en uddannelse i Danmark, er det stadig muligt at blive registreret som genetisk vejleder via det europæiske samarbejde EBMG. Og Marianne Lodahl har tænkt sig at blive den første i Danmark. Foto: Lars Bahl

Både laboratoriemæssig knowhow og omgang med patienter er vigtigt, når man skal føre følsomme samtaler med patienter om deres genetiske anlæg. I Danmark findes ingen decideret uddannelse i genetisk vejledning og ingen formelle krav.

Nye vejledere får en form for sidemandsoplæring og har måske nogle kurser i patientsamtaler og genetik.

Det står i kontrast til USA, hvor man allerede i 1969 etablerede en uddannelse for certificerede genetiske vejledere. Det har spredt sig over resten af verden, og der findes faktisk en certificering i form af en masteruddannelse på europæisk plan under European Board of Medical Genetics (EBMG). Den udbydes blandt andet i England, Frankrig og Spanien.

Nu - forhåbentligt - også på vej i Danmark

Det er den, som arbejdsgruppen, som bioanalytiker Marianne Lodahl sidder med i, har taget udgangspunkt i til et forslag til en dansk uddannelse. Forslaget er netop blevet afleveret til bestyrelsen i Dansk Selskab for Medicinsk Genetik (DSMG), og det er arbejdsgruppens håb, at der ad den vej kan arbejdes videre på at tilbyde en uddannelse i Danmark.

De (forhåbentlig) kommende studerende skal have en sundhedsfaglig bachelor, og på uddannelsen skal der undervises i teori og praksis inden for rådgivning, psykologi, human og medicinsk genetik, etik, jura og sociologi.

”Viden om genetik vil blive større og de genetiske test billigere, og det vil øge efterspørgslen yderligere. Jeg er overbevist om, at vi vil se en stor omvæltning inden for de næste 10 år. Det betyder, at den genetiske vejledning nok kommer til at forandre sig. Der er måske nogle ting, der skal vendes på hovedet. Og her vil en formel uddannelse styrke faget,” siger Marianne Lodahl.

Lange ventelister

I dag er der lange ventelister på udredningerne. På Rigshospitalet må patienter typisk vente 8-9 måneder på en undersøgelse. Der er naturligvis også akutsamtaler, for eksempel til allerede kræftramte patienter, der skal have afklaret, hvilken type behandling der passer til dem.

”Vi er presset på afdelingerne. Der er kommet et stort ønske om genetisk rådgivning, men midlerne er ikke fulgt med. Det er min holdning, at hvis vi får en decideret uddannelse, kan vi blive bedre samarbejdspartnere, og måske kommer den genetiske rådgivning til at ændre sig. Med godt uddannet personale kan man få en støtte til speciallægerne,” fastslår Marianne Lodahl.

Selvom der endnu ikke er en uddannelse i Danmark, er det stadig muligt at blive registreret som genetisk vejleder via EBMG. Og Marianne Lodahl har tænkt sig at blive den første i Danmark.

”Jeg vil da prøve at gå efter det og søge om at blive registreret. Så længe der ikke er en decideret uddannelse, må vi jo kigge på, hvordan vi løfter faget med de muligheder, vi har i dag,” siger hun.

Særligt benyttede sider på dbio.dk