dbio støtter principiel forhandling af arbejdstid for undervisere

dbio sætter sammen med en række faglige organisationer muskler bag og kræver, at arbejdstidsreglerne for undervisere skal forhandles ved OK18. Formand Bert Asbild mener, at det er helt principielt for den danske model.

Nyhed

Af Tina Groth-Andersen, konsulent 

​Hele det offentlige arbejdsmarked skal være dækket af overenskomster. Det er et grundlæggende vilkår ved den danske model, mener Danske Bioanalytikere og en række faglige organisationer, som tilsammen dækker alle offentligt ansatte. dbio har sammen med organisationerne nu rettet henvendelse til Sofie Løhde, minister for offentlig innovation, og Michael Ziegler, formand for KL’s lønudvalg – eller hovedforhandlerne for de offentlige arbejdsgivere ved overenskomstforhandlingerne i 2018. Se brevet og pressemeddelelsen her:

Fælles brev CFU og FF        Pressemeddelelse CFU og FF.

Brud på den danske model - fortsat

Folketinget greb ind i lærerkonflikten efter de offentlige arbejdsgivere havde lock out’et undervisere ved overenskomstforhandlingerne i 2013. Den daværende regering havde fremsat en reform af folkeskolen et par måneder inden overenskomstforhandlingerne, hvor en del af finansieringen af folkeskolereformen var, at arbejdstidsreglerne for underviserne skulle ændres.  

Principielt brud på den danske model

Arbejdstid – som ellers er reguleret i en aftale, som parterne forhandler – blev fastsat ved lov. Både staten og KL afviste at forhandle arbejdstidsreglerne i 2015 – dvs. få arbejdstidsreglerne fra lov ”ind i” overenskomsten igen, og forud for overenskomstforhandlingerne i 2018 har de afvist det igen. Det er ikke set før i Danmark. Det mener Danske Bioanalytikere er et voldsomt brud på den danske model, hvor parterne forhandler.

”Mange lande ser misundeligt på Danmark, fordi vi i mere end 100 år har haft en tradition for, at vi faglige organisationer sætter os med arbejdsgiverne ved forhandlingsbordet og finder løsninger, der passer til virkeligheden. Og tager ansvar. I 2013 lavede regeringen et lovindgreb for at finansiere folkeskolereformen, og de fortsætter og vil ikke forhandle arbejdstidsreglerne ved hverken OK15 eller nu OK18. Nu er vi simpelthen nødt til at sætte foden ned. Vi kan ikke have et system, hvor vi forhandler overenskomster – og så har vi nogle parallelle aftaler, som politikerne suverænt har besluttet”, siger formand Bert Asbild.

Danske Bioanalytikere og de faglige organisationer vil nu overveje, hvilke dele af overenskomstforhandlingerne i 2018, der kan sættes i gang, og hvilke der skal sætte på stand by indtil arbejdstidsaftalen reelt er forhandlet.

Faktaboks 

søren og mette

Lærer lock out 2013.

Lærerlockouten var en 25 dage lang landsdækkende konflikt i april 2013, udløst af de offentlige arbejdsgiveres lockout af cirka 67.000 overenskomstansatte lærere på en række forskellige skoletyper i Danmark. De cirka 50.000 af lærerne arbejdede i folkeskolen, mens resten for eksempelarbejdede på ungdomsskoler, produktionsskoler, sprogskolersamt AMU- og voksenundervisningscentre.

Søren og Mette i benlås

Danmarks Lærerforening har fået udarbejdet en bog, der beskriver forløbet forud for lærerkonflikten, hvor den daværende regering havde aftalt med de offentlige arbejdsgivere; Moderniseringsstyrelsen og KL, at underviserne skulle lock out’es.

Du kan købe bogen på SAXO her https://www.saxo.com/dk/soeren-og-mette-i-benlaas_anders-peter-mathiasen epub_9788740044157?dfw_tracker=13098-59577480&gclid=EAIaIQobChMIhYat--rW1gIVRqwYCh1fqA5WEAQYASABEgJhQ_D_BwE&gclsrc=aw.ds

Særligt benyttede sider på dbio.dk